SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Turopolje i druge sličice Peićevim okom u Velikoj Gorici

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici u suradnji s Turističkom zajednicom grada Velike Gorice prigodnim programom obilježili su 27. rujna 2021. Svjetski dan turizma. Svjetski dan turizma je godišnji događaj koji se pod pokroviteljstvom Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) obilježava diljem svijeta od rujna 1979. Svrha uspostavljanja Svjetskog dana turizma je osvijestiti međunarodnu zajednicu o ulozi turizma i njegovom utjecaju na društvene, političke, ekonomske i kulturne vrijednosti ljudi širom svijeta. Obilježavanje je usmjereno na rješavanje globalnih izazova istaknutih u Agendi za održivi razvoj do 2030. te na raspravu o tome kako turistička industrija pridonosi postizanju ciljeva održivog razvoja. Ove godine moto manifestacije je „Turizam za uključivi rast.  Stoga je Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda pozvala sve zainteresirane iz svih sektora, ne samo turističkog, da posebnim programima obilježe taj dan. Ljude se također potiče da na taj dan posjete lokalne, a i međunarodne destinacije kako bi promovirali lokalni i globalni turizam. Stoga se Zavodu za znanstvenoistraživački rad u Velikoj Gorici i Turističkoj zajednici Grada Velike Gorice pružila prilika da zajedno, posebnim programom obilježe taj dan. Naglasak je bio stavljen na predavanje i film o akademiku Matku Peiću, bez sumnje prvim poznatim turistom u Turopolju koji nam je ostavio neponovljiva pisana svjedočanstva u putopisu „Skitnje“.

Nazočnima su se obratili akademik Dario Vretenar, glavni tajnik HAZU, akademik Željko Cvetnić, voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici i Neven Karas zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice.

Predavanje o akademiku Matku Peiću „Turopolje i druge sličice Peićevim okom“ održala je dr.sc. Vesna Vlašić, rođena Požežanka kao i Peić. Ona je prezentirala  život i djelovanje Peića koji je bio istaknuti povjesničar umjetnosti, slikar, književnik i putopisac. Njegove „Skitnje“ objavljene 1967. kritičari su proglasili književnim događajem i zauzimaju visoko mjesto u kontekstu hrvatske putopisne književnosti. Devet godina kasnije 1976. Hrvatska televizija je prema tom tekstu snimila dokumentarni film SKITNJE OD ZAGREBA DO SISKA. Nakon 45 godina velikogorička je javnost imala priliku, na otvorenoj projekciji ispred Muzeja Turopolja i Centra za posjetitelje, pogledati taj film. Scenarij za film napisali su Matko Peić i Višnja Lasta koja je i režirala film. Pripovjedači su Nada Subotić i Sven Lasta.

Na kraju se nazočnima obratila Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice osvrnuvši se na sadašnji trenutak turizma u Velikoj Gorici i Turopolju.

Program je osmislila i vodila Katja Matković Mikulčić upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici.

Datum

27. rujna, 2021
Isteklo!

Vrijeme

18:00
Kategorija
Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici

Organizator

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici
Telefon
+385 (1) 6473 017
Email
zavodvg@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-znanstvenoistrazivacki-i-umjetnicki-rad-u-velikoj-gorici/