SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Svečano obilježavanje sto godina nastave ortopedije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 14. prosinca 2022.  u 12 sati u Preporodnoj dvorani Narodnog doma HAZU u Zagrebu, Opatička 18, održat će se svečano obilježavanje sto godina nastave ortopedije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Godine 1917. utemeljen je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a kada prvi studenti  dolaze na petu godinu studija medicine utemeljuje se i Katedra za ortopediju, tj. dr. Božidar Špišić, nestor ortopedije na slavenskom jugu, 15. prosinca 1922. postaje docentom. Od tog datuma pa sve do danas ortopedija je samostalan predmet s katedrom u okviru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Povodom stote obljetnice početka nastave ortopedije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu organizirano je svečano obilježavanje toga važnog datuma pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Razreda za medicinske znanosti, a u organizaciji Katedre za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svečani skup će pozdraviti predsjednik Akademije akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednik Akademije i bivši dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu akademik Davor Miličić i tajnica Razreda za medicinske znanosti akademkinja Vida Demarin. Skup će također pozdraviti aktualni dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Slavko Orešković i ravnatelj Kliničkoga bolničkog centra Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić. Svim uvaženim uzvanicima i sudionicima skupa dobrodošlicu će izraziti prof. dr. sc. Domagoj Delimar, pročelnik Katedre za ortopediju i predstojnik Klinike za ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

U radnom dijelu ovoga svečanog skupa prvo predavanje pod naslovom Posljednja faza borbe za osnutak Medicinskog fakulteta u Zagrebu i uvođenje prvih katedri održat će izv. prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Zavoda za povijest i filozofiju znanosti  i zamjenica voditelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Nakon toga slijede izlaganja dosadašnjih pročelnika Katedre za  ortopediju na Medicinskom fakultetu, tako da će akademik Marko Pećina prikazati povijesni razvoj Katedre za ortopediju, prof. dr. sc. Darko Antičević govorit će o značaju dječje ortopedije u cjelokupnom razvoju struke i nastave ortopedije, a prof. dr. sc. Miroslav Hašpl predstavit će najsuvremenije domete ortopedije u smislu prikaza kliničke primjene transplantacije hondrocita i općenito početka kliničke primjene regenerativne medicine u ortopediji. Aktualni pročelnik Katedre za ortopediju i predstojnik Klinike za ortopediju prof. dr. sc. Domagoj Delimar stavit će naglasak na budući razvoj Katedre i Klinike za ortopediju s posebnim osvrtom na rješavanje situacije koja je zadesila zgradu Klinike za ortopediju na Šalati 6 nakon potresa u Zagrebu 2020. godine, koja više ne može biti u funkciji bolničke ustanove.

Tijekom proteklih sto godina ortopedija se kao specijalnost razvijala u skladu s razvojem medicine u znanstvenom i stručnom pogledu, a nastava iz ortopedije za studente, liječnike i ostale zdravstvene djelatnike pratila je razvoj struke i potrebe društva u cjelini. Danas su bolesti i ozljede sustava za kretanje značajna patologija civiliziranoga društva. Budući da se životni vijek čovjeka produžuje, s time u svezi rastući su problem degenerativne promjene zglobova, osteoporoza i patološki prijelomi kostiju. Način života modernoga čovjeka dovodi do enormnog povećanja bolesti kralježnice (zbog čega se gube mnogobrojni radni dani), a na liječenje posljedica prometnog traumatizma u skoroj budućnosti trošit će se četvrtina prihoda zdravstvenih fondova. Bavljenje sportom i rekreacijom fenomen je modernog života, a pritom se događaju akutne i kronične ozljede sustava za kretanje.

Završit ćemo poznatom izrekom: Život je kretanje, kretanje je život. Moderna medicina je čovjeku produžila život, a ortopedija ga treba i može učiniti života vrijednim.

Datum

14. prosinca, 2022
Isteklo!

Vrijeme

12:00 - 18:00
Preporodna dvorana

Lokacija

Preporodna dvorana
Zagreb, Opatička 18
Kategorija
Razred za medicinske znanosti HAZU

Organizator

Razred za medicinske znanosti HAZU
Telefon
+385(0)14895171
Email
tihana@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/razredi/iv-razred-za-medicinske-znanosti/