SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

I. hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji

U utorak 21. studenog 2023. u Knjižnici HAZU održan je I. hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji u organizaciji Razreda za tehničke znanosti i Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Suorganizatori simpozija bili su Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, Centar za umjetnu inteligenciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Simpozij je otvorio predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, a pregled istraživačkih aktivnosti u području umjetne inteligencije dali su istaknuti znanstvenici i stručnjaci.

Snimka simpozija

Cilj Simpozija bio je okupljanje hrvatske istraživačke zajednice u području umjetne inteligencije te istraživača iz drugih područja znanosti, razmjena informacija te prikaz pregleda istraživačkih aktivnosti i raznovrsnih primjena. Također, želja je bila otvoriti forum za promišljanje smjernica razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj i izazova koje umjetna inteligencija donosi društvu, uključujući utjecaj na zanimanja i tržište rada, zakonsku regulativu te etička pitanja.

Umjetna inteligencija je znanstveno područje čiji početci sežu u sredinu prošlog stoljeća. Posljednjih desetljeća svjedoci smo brzog razvoja ovog područja prvenstveno zahvaljujući napretku teorijskih saznanja, razvoju naprednih računalnih tehnologija te značajnih financijskih ulaganja u istraživanja i razvoj koji su omogućili brojne primjene u raznim područjima ljudske djelatnosti. Metode strojnog učenja i duboke neuronske mreže omogućile su rješavanje vrlo kompleksnih problema za čije rješavanje je dosad bila potrebna ljudska inteligencija. Primjene umjetne inteligencije su u mnogim područjima ljudske djelatnosti uključujući industriju, zdravstvo, poljoprivredu, obrazovanje, financijski sektor, inteligentni transport, pametne gradove, računalnu sigurnost, obranu, arhitekturu i umjetnost.

Program Simpozija dostupan je na web stranici https://www.hrui.org/program

Organizatori simpozija su Razred za tehničke znanosti i Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Suorganizatori simpozija su Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, Centar za umjetnu inteligenciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Sudjelovanje na simpoziju je besplatno.

Simpozij je moguće daljinski pratiti putem Teams platforme.

Registracija je završena. 

Radujemo se vašem sudjelovanju!

Akademik Sven Lončarić
predsjednik Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj


Predsjednik simpozija: akademik Sven Lončarić

Znanstveni odbor: akademik Leo Budin, akademik Bojan Jerbić, akademik Sven Lončarić, akademik Ignac Lovrek i akademik Ivan Petrović

Organizacijski odbor: prof. dr. sc. Marko Subašić i doc. dr. sc. Marko Švaco

 

Datum

21. studenoga, 2023
Isteklo!

Vrijeme

09:30 - 17:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Kategorija

Organizator

Razred za tehničke znanosti HAZU
Telefon
+385(0)14895170
Email
kim@hazu.hr

Other Organizers

Znanstveno vijeće za tehnološki razvoj HAZU
Telefon
+385(0)14895170
Email
kim@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/znanstvena-vijeca/znanstveno-vijece-za-tehnoloski-razvoj/