SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predstavljanje knjige The Dinaric Karst System of Croatia – Speleology and Cave Exploration

U organizaciji Odbora za krš Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 27. lipnja 2022. održana je promocija knjige The Dinaric Karst System of Croatia – Speleology and Cave Exploration prof.dr.sc. Mladena Garašića. Uvodne riječi uputio je akademik Ivan Gušić, a o knjizi su govorili akademik Mladen Juračić i sam autor.

Knjigu The Dinaric Karst System of Croatia – Speleology and Cave Exploration, autora Mladena Garašića. tiskala je poznata izdavačka kuća Springer koncem 2021. Riječ je o jedinstvenom djelu u kojem je znanstveno, stručno, ali i popularno prikazan krš u Hrvatskoj. Glavna pažnja u knjizi posvećena je speleološkim objektima koje je autor istraživao dulje od 50 godina. Po prvi puta su na jednom mjestu objavljeni podaci o brojnim, a malo poznatim kavernama koje su pronađene i istražene prilikom gradnje tunela, cesta, mostova, vijadukata, brana, kamenoloma, zračnih luka itd. u Dinarskom kršu u Hrvatskoj. Ovo je prva knjiga o takvim speleološkim objektima i kršu u Hrvatskoj. U knjizi se razmatraju procesi koji uvjetuju nastanak spilja, jama i kaverni u kršu, od tektonskih do korozijskih i erozijskih procesa.

Knjiga ima 437 stranica te preko 450 priloga, najvećim dijelom originalnih autorovih fotografija. Valja istaknuti opsežnu bibliografiju u kojoj su sakupljeni brojni radovi o hrvatskim spiljama.

Mladen Garašić rođen je u Zagrebu gdje je završio sva školovanja te je 1986. doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu s temom Hidrogeologija i morfogeneza speleoloških objekata u kršu Hrvatske. Od 1990. sudjelovao je u nastavi Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje 2001. uveo novi kolegij Speleologija. Od 2001. nastavnik je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagreb, a od 2012. i na Graz University of Technology. Objavio je više stotina znanstvenih i stručnih radova, te aktivno sudjelovao na mnogim nacionalnim i međunarodnim kongresima i skupovima. Za svoj rad primio je više nagrada i priznanja. Mladen Garašić je sveučilišni redoviti profesor u trajnom zvanju, ali i instruktor speleologije, nekadašnji speleoronilac, gorski spašavatelj, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog speleološkog saveza (1990.-2010.) i dugogodišnji član predsjedništva Svjetske speleološke unije (Union International de Speleologie – UIS, 2013.-2022.) i Europske speleoške federacije (FSE, 2015.-2019.).

Bio je član UNESCO-ovog povjerenstva u Hrvatskoj, a aktivno je sudjelovao na UNESCO-ovoj organizaciji i proglašenju Međunarodne godine speleoloških objekata i krša 2021.-2022 (International Year of Caves and Karst 2021-2022 u Parizu u rujnu 2021. Od. 2012. tajnik je Odbora za krš Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Datum

27. lipnja, 2022
Isteklo!

Vrijeme

12:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb

Organizator

Odbor za krš HAZU