SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predavanje saborske zastupnice Marijane Petir “Hrvatska poljoprivreda pred novim izazovima”

U četvrtak 11. svibnja 2023. u 15 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu održat će se predavanje saborske zastupnice i predsjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora gospođe Marijane Petir Hrvatska poljoprivreda pred novim izazovima. Predavanje je dio programa Međunarodnog znanstvenog simpozija i VIDIK festa (https://hu-benedikt.hr/?p=132576) organiziranog od Hrvatske udruge Benedikt u razdoblju od 8. do 12. svibnja 2023. godine u Splitu.

Svojim izlaganjem Marijana Petir dotaknut će se aktualnih tema i izazova koja se tiču hrvatske poljoprivrede:

Pitanje dostatne proizvodnje hrane po pristupačnim cijenama za naše građane i zadržavanje stanovnika u ruralnom području, pitanje je nacionalne sigurnosti. Zato svaka država koja ozbiljno promišlja o svojoj budućnosti, poljoprivredu tretira kao stratešku gospodarsku granu i to pokazuje otklanjanjem administrativnih prepreka, donošenjem dobrih zakonskih rješenja, inovativnim pristupom preferiranja domaće proizvodnje i primjerenim financiranjem.

Hrvatska resurse za postizanje samodostatnosti u poljoprivrednoj proizvodnji ima, no pitanje je kako ih koristimo. Prema ocjeni Europske komisije, Hrvatska ima jedan od najvećih potencijala u EU-u za razvoj biogospodarstva, u odnosu na ostatak EU u Hrvatskoj se manje koriste pesticidi i antimikrobna sredstva, dok su površine pod ekološkom proizvodnjom u stalnom trendu rasta, a u Hrvatskoj nije dozvoljena sjetva GMO sjemena niti u pokusne svrhe.

Uz to, na raspolaganju imamo zemljišne resurse, nismo ograničeni dostupnošću vode, položajno smo blizu europskom tržištu, ali trebamo promijeniti način promišljanja o poljoprivredi. Hrvatskoj poljoprivredi potrebna je potpuna transformacija načina funkcioniranja kako bismo proizvodili proizvode s dodanom vrijednošću i prestali izvoziti sirovinu na kojoj druge države stvaraju dodanu vrijednost. Moramo povećati produktivnost hrvatske poljoprivrede i jačati njenu konkurentnost te otpornost na klimatske promjene, ali i snažiti generacijsku obnovu te unaprijedili društvenu, komunalnu i socijalnu infrastrukturu na hrvatskom selu.

Sve to moglo bi doprinijeti otvaranju zelenih održivih radnih mjesta, povećati prosječni dohodak poljoprivrednika, smanjiti stopu rizika od siromaštva u ruralnim područjima i povećati udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora te učiniti ruralna područja privlačnima za život za sadašnje, ali i za nove stanovnike sela.

Predavanje je otvoreno za sve posjetitelje.

 

Datum

11. svibnja, 2023
Isteklo!

Vrijeme

15:00 - 17:00

Lokacija

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu
Trg braće Radića 7, Split
Kategorija