SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predavanje prof. dr. sc. Vladimira Parpure: Normalni i maligni astrociti izlučuju glutamat putem regulirane egzocitoze

 

HVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

RAZRED ZA MEDICINSKE ZNANOSTI

Odbor za neuroznanost i bolesti mozga

 poziva Vas na predavanje koje će održati

prof. dr. sc. VLADIMIR PARPURA, dr. med., MAE

(International Translational Neuroscience Research Institute,
Zhejiang Chinese Medical University, Hangzhou, P.R. China)

 NORMALNI I MALIGNI ASTROCITI IZLUČUJU GLUTAMAT PUTEM REGULIRANE EGZOCITOZE

u četvrtak, 15. veljače 2024.  s početkom u 15 sati
u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Strossmayerov trg 14, Zagreb

Uvodno će govoriti

akademkinja VIDA DEMARIN, tajnica Razreda za medicinske znanosti

akademik IVICA KOSTOVIĆ, predsjednik Odbora za neuroznanost i bolesti mozga


Dr. sc. Vladimir Parpura, dr. med, MAE, završio je medicinu na Sveučilištu u Zagrebu 1989. godine, a doktorirao Neuroznanost i zoologiju na Državnom Sveučilištu Iowa (Iowa State University) 1993. godine.  Znanstveno-nastavne pozicije obnašao je na Zavodu za zoologiju i genetiku na Državnom Sveučilištu Iowa, Zavodu za staničnu biologiju i neuroznanost na Sveučilištu Kalifornija Riverside (University of California Riverside), Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, te na Zavodu za neurobiologiju Sveučilišta u Alabami u Birminghamu (University of Alabama at Birmingham). Trenutno je istaknuti (Distinguished) profesor i direktor Međunarodnog znanstvenog instituta za translacijsku neuroznanost na Sveučilištu kineske medicine Zhejiang (Zhejiang Chinese Medical University) u Hangzhou, NR Kina. Dobitnik je prestižnog naslova Cheung Kong znanstvenik, kao i Kunpeng nagrade. Izabran je za člana Academia Europaea (Member of Academia Europae, MAE) 2012. godine, člana Dana Alliance for Brain Initiatives  2016. godine, dopisnog člana Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (Slovenska akademija znanosti in umetnosti, SAZU), te partnera Američke udruge za unaprjeđenje znanosti (Fellow of The American Association for the Advancement of Science, AAAS) 2017. godine i partnera Američkog društva za fiziologiju (Fellow of American Physiological Society, APS) 2020. godine. Nadalje, dobitnik je nagrade McNulty Civitan Scientist Award za razdoblje 2017-2018 koju daje Međunarodni istraživački centar građana pri Sveučilištu Alabama u Birminghamu (The UAB Civitan International Research Center) i Građana okruga Chesapeake (The Chesapeake District of Civitan International). Vladimir Parpura je bio predsjednik Američkog društva za neurokemiju (American Society for Neurochemistry) u razdoblju 2017-2019. Služio je na Upravnom vijeću Međunarodnog društva za neurokemiju (International Society for Neurochemistry) u razdoblju 2019-2023.  2019. godine Prof. Parpura je postao počasni profesor Sveučilišta u Rijeci. 2021. godine znanstveni časopis Journal Neurochemical Research je posvetio listopadno specijalno izdanje u čast njemu i njegovom radu. 2013. godine, Parpura laboratorij je bio rangiran 3. na svijetu za istraživanja u nanotehnologiji. Od 2021. godine, prof. Parpura je rangiran 2. na svijetu kao ekspert u području istraživanja astrocita prema izvoru experts.com.

Najvažniji znanstveni doprinos prof. Parpure je otkriće gliotransmisije, signalnog puta između astrocita i neurona koji je posredovan oslobađanjem glutamata iz astrocita. Ovo otkriće dovelo je do formiranja novog koncepta u neuroznanosti – koncepta tripartitne sinapse prema kojem astrociti, oslobađanjem gliotransmitera, moduliraju sinaptičku transmisiju i sinaptičku plastičnost. Posljedično, pokazano je da gliotransmisija ima ulogu u regulaciji procesa spavanja, disanja, učenja i pamćenja, pokretljivosti crijeva i crijevne sekrecije itd. Znanstveni pristup prof. Parpure je interdisciplinarni, pa je tako u svojem radu sučelio neuroznanost s nanoznanosti/nanotehnologijom, neurokemijom, sintetskom biologijom i biomedicinskim inženjerstvom. Prof. Parpura je objavio  preko 200 znanstvenih radova, a njegov Google Scholar h-index iznosi 74 uz 25905 citata.

Datum

15. veljače, 2024
Isteklo!

Vrijeme

15:00 - 17:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Kategorija
Razred za medicinske znanosti HAZU

Organizator

Razred za medicinske znanosti HAZU
Telefon
+385(0)14895171
Email
tihana@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/razredi/iv-razred-za-medicinske-znanosti/