SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predavanje Od maksimalno singularih funkcija do zeta funkcija fraktalnih bubnjeva

Odbor za matematiku Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU organizirao je predavanje prof. dr. sc. Darka Žubrinića (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu) pod naslovom OD MAKSIMALNO SINGULARNIH FUNKCIJA DO ZETA FUNKCIJA FRAKTALNIH BUBNJEVA, u četvrtak, 18. siječnja 2024.  u dvorani Knjižnice HAZU. Uvodno su govorili tajnik Razreda akademik Marko Tadić i predsjednik Odbora akademik Goran Muić.

Prezentacija predavanja dostupna je ovdje: https://www.croatianhistory.net/priv/hazu2024.pdf

Snimka predavanja

U prvom dijelu predavanja govorilo se o pojmu singularne dimenzije prostora (i skupova) Lebesgue-izmjerivih realnih funkcija te pojam maksimalno singularne funkcije.  Opisani su rezultati za prostore Soboljeva, kao i konstrukcija maksimalno singularnih funkcija s pomoću generaliziranih Kantorovih skupova. U drugom dijelu ukratko je opisan rad Michaela L. Lapidusa (University of California, Riverside) na proučavanju fraktalnih struna i njihovih zeta funkcija. U trećem dijelu opisan je zajednički rad M. L. Lapidusa s Darkom Žubrinićem i Goranom Radunovićem (Matematički odsjek PMF-a), kojim je teorija fraktalnih struna proširena na N-dimenzionalan slučaj: na bilo kakve neprazne kompaktne skupove u Euklidskim prostorima. Štoviše, moguće je uvesti pojam zeta funkcije i za fraktalne bubnjeve.

 

Datum

18. siječnja, 2024
Isteklo!

Vrijeme

18:00 - 18:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Kategorija

Organizator

Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU
Telefon
+385(0)14895170
Email
kim@hazu.hr

Other Organizers

Odbor za matematiku