SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predavanja Jean-Pierre Changeuxa na Medicinskom fakultetu u Zagrebu

POZIVAJU SE SVI ZAINTERESIRANI NA PREDAVANJA JEAN-PIERRE CHANGEUXA, U PETAK, 6. SVIBNJA 2022., U DVORANI ČAČKOVIĆ MEDICINSKOG FAKULTETA U ZAGREBU, S POČETKOM U 12.00 SATI!

Jean-Pierre Changeux

Jean-Pierre Changeux honored with 2018 ALBERT EINSTEIN World Award of Science

Jean-Pierre Changeux je gost Hrvatskog društva za neuroznanost i Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a organizaciju njegovih predavanja podupiru Odbor za neuroznanost i bolesti mozga Razreda za medicinske znanosti HAZU, Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju i Hrvatsko prirodoslovno društvo.

U petak, 6. svibnja 2022. godine, Medicinski fakultet ima izuzetnu čast ugostiti uglednog predavača Jean-Pierre Changeuxa, francuskog znanstvenika poznatog ne samo po ključnim otkrićima u području biologije i neuroznanosti već i brojnim popularno-znanstvenim radovima u kojima raspravlja o mozgu, spoznajnim procesima i umu.

Jean-Pierre Changeux održat će dva predavanja uživo, u dvorani Čačković, Šalata 3, u petak, 6. svibnja 2022. godine, s istovremenim prijenosom preko YouTube kanala, :

u 12.00 sati, “A Connectomic Hypothesis for the Hominization of the Brain: consequences for medicine” – https://youtu.be/IcM7NLomGl0

u 16.00 sati, “Nicotinic Acetylcholine Receptor and its allosteric transitions at the atomic level” – https://youtu.be/PONaEYp7liU

Među najvažnija Changeuxova otkrića ubrajamo izolaciju nikotinskog receptora za acetilkolin i jedan od prvih opisa strukture i regulacije proteina uključenih u prijenos signala.

Njegov respektabilni bibliografski opus uključuje više od 650 radova (h-indeks: 153), a knjiga “Neuronski čovjek” predstavlja nezaobilaznu literaturu svakog intelektualca zainteresiranog za pitanja suvremene neuroznanosti te odnos neurobiologije, psihologije i filozofije.

Jean-Pierre Changeux je profesor emeritus na Pasteurovom Institutu gdje je počasni predsjednik Zavoda za neuroznanost, član je Francuske akademije znanosti, a od 2006. sudjeluje kao vanjski suradnik u radu Kavli Institute for Brain and Mind. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj znanstveni doprinos, između ostalog i svjetske nagrade za znanost Albert Einstein.

Datum

6. svibnja, 2022
Isteklo!

Vrijeme

12:00 - 18:00
Kategorija
Razred za medicinske znanosti HAZU

Organizator

Razred za medicinske znanosti HAZU
Telefon
+385(0)14895171
Email
tihana@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/razredi/iv-razred-za-medicinske-znanosti/