SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predstavljena knjiga akademika Željka Cvetnića Povijest tuberkuloze s osvrtom na asanaciju i tuberkulozu u Mraclinu

U četvrtak 16. veljače 2023. u Preporodnoj dvorani HAZU Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velika Gorica organizirao je predstavljanje knjige akademika Željka Cvetnića Povijest tuberkuloze s osvrtom na asanaciju i tuberkulozu u Mraclinu. Uvodno je govorio akademik Dario Vretenar, akademkinja Vida Demarin i akademik Zvonko Kusić. Knjigu su predstavili recenzenti izv. prof. dr. sc. Željko Dugac, doc. dr. sc. Stipica Grgić i prim. dr. Vera Katalinić-Janković te autor akademik Željko Cvetnić.

Tuberkuloza je pratitelj ljudskog roda od prapovijesti pa sve do danas. Pogađala je velik broj ljudi, uzrokovala je veliku smrtnost, a vrlo su često to bila djeca i mladi ljudi, na početku svog života, što je imalo širok društveni utjecaj. U XIX. stoljeću činilo se kao da svi umiru od tuberkuloze. Brojne su životne sudbine bile povezane s tuberkulozom, posvećena su joj brojna umjetnička djela, ili u opisu likova ili kroz bolest umjetnika. Knjiga prikazuje kako je tuberkuloza kroz povijest osvajala svijet i ulazila u sve društvene pore. Svi koji su imali tuberkulozu znali su da im život nije duga vijeka, jer za bolest tada još nije bilo lijeka. Tuberkuloza je zanimljiva u  svakom smislu i zbog toga što je bila pratitelj i suputnik ljudi, bila je društvena, prilagodljiva, promjenjiva i prisna, gotovo filozofska bolest. To ju je razlikovalo od drugih bolesti, poput kuge i kolere koje su asocijalne bolesti, brzo se šire i brzo ubijaju, a tijela oboljelih ljudi izobliče, ili poput raka koji je pak posve individualna, osobna bolest. Nakon otkrića antituberkuloznih lijekova došlo je do velike promjene u značenju tuberkuloze i njezinoj važnosti. Dotada jedan od najvećih neprijatelja u ljudskoj povijesti sada je stavljen pod kontrolu, barem u razvijenom dijelu svijeta. Nažalost, i danas je tuberkuloza česta bolest u onih najsiromašnijih te i dalje ostaje velika prijetnja i ozbiljan izazov za čovječanstvo.

POZIVNICA

Datum

16. veljače, 2023
Isteklo!

Vrijeme

13:00 - 15:00
Preporodna dvorana

Lokacija

Preporodna dvorana
Zagreb, Opatička 18

Organizator

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici
Telefon
+385 01 6473 017
Email
zavodvg@hazu.hr