SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Organska kemija u Hrvatskoj

PROGRAM SKUPA

Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatsko kemijsko društvo organiziraju skup Organska kemija u Hrvatskoj koji se održava u petak, 26. svibnja 2023. u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg. 14. Voditelji skupa su akademik Ivo Piantanida, predsjednik Razrednog Odbora za kemiju i dr. sc. Nikola Basarić, a teme obuhvaćaju računalnu i fizikalno-organsku kemiju, katalizu, organsku i medicinsku kemiju te totalnu sintezu i izolaciju prirodnih spojeva.

Organska kemija jedna je od vodećih grana u polju kemije s dugogodišnjom tradicijom koja seže još u doba hrvatskih nobelovaca L. Ružičke i V. Preloga. Mnogi hrvatski znanstvenici bili su doktorandi ili poslijedoktorandi kod V. Preloga te su po povratku u Hrvatsku pokrenuli vlastite istraživačke skupine ili bili važni istraživači u Istraživačkom institutu tvrtke Pliva.

Znanje i veliki entuzijazam u istraživanjima organske kemije, ponajviše organske sinteze, očuvan je do danas te se vrhunska istraživanja iz organske kemije provode na više znanstvenih institucija u Republici Hrvatskoj, na Institutu Ruđer Bošković te na Sveučilištima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Pri tome valja naglasiti da se važan opus istraživanja iz područja organske kemije odvija i u farmaceutskim tvrtkama. Istraživači u Plivi, Selviti, Xelliji i Belupu istaknuti su organski kemičari, iako zbog interesa tvrtki rezultati njihovog istraživanja često nisu dostupni javnosti.

Tijekom jednodnevnog skupa prikazat će se trenutna istraživanja u području organske kemije vodećih znanstvenih skupina u Hrvatskoj. Teme obuhvaćaju računalnu i fizikalno-organsku kemiju, katalizu, organsku i medicinsku kemiju te totalnu sintezu i izolaciju prirodnih spojeva. Organizatori i voditelji skupa su akademik Ivo Piantanida, predsjednik Razrednog Odbora za kemiju i dr. sc. Nikola Basarić.

Datum

26. svibnja, 2023
Isteklo!

Vrijeme

09:00 - 16:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Kategorija

Organizator

Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU
Telefon
+385(0)14895170
Email
kim@hazu.hr