Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Lica koja žive: Portreti Koste Angelija Radovanija iz ostavštine HAZU

 

Organizatori izložbe: Gliptoteka HAZU i Muzej likovnih umjetnosti Osijek
Mjesto održavanja: Muzej likovnih umjetnosti Osijek
Vrijeme održavanja: 2.3. – 30.4.2023.
Kustosi izložbe:
Filip Turković-Krnjak, viši kustos Gliptoteke HAZU
Anja Bijelić, kustosica MLU

 

Kosta Angeli Radovani jedan je od najznačajnijih predstavnika hrvatskoga modernog kiparstva, umjetnik koji u vrijeme nadiranja apstrakcije u drugoj polovici 20. stoljeća ostaje vjeran figuraciji, gdje ipak uspijeva donijeti nova oblikovna rješenja i kriterije koji ga čine aktualnim i relevantnim sudionikom modernističkih zbivanja. Njegov cjelokupni umjetnički opus usko je vezan uz dva osnovna motiva: akt i portret, a na izložbi u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, djelima iz fundusa Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavljen je ovaj potonji, i to kroz Radovanijev klasični kiparski, ali i medaljerski opus.

Riječ je o donaciji koja sadrži ukupno 40 radova u bronci, portretnih glava i medalja Koste Angelija Radovanija nastalih između 1946. i 1999. godine na kojima je prikazao znamenite osobe iz područja hrvatske znanosti, umjetnosti i društvenog života, redovne ili počasne članove Akademije, a dodatak izložbi su i tri Radovanijeve medalje iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

Značajan Radovanijev iskorak u odnosu na tradiciju posebno je vidljiv u njegovom medaljerskom radu. U slučaju medalja Koste Angelija Radovanija, sadržajna samodostatnost portreta učinila je tradicionalne natpise i revers suvišnima. No ne na štetu ostvarivanja „besmrtnosti“ portretiranoga. Autor od klasične strukture medalje ostavlja jedino kružnu formu, koju pročišćava i svodi na portret na aversu kao nositelj cjelokupnog značenja. Sadržajna i oblikovna složenost Radovanijevog pristupa portretu bila je dovoljna da krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina strukturalno i semiološki preobrazi i pomakne granice medija medalje.

Datum

2. ožujka, 2023 - 30. travnja, 2023
Isteklo!

Vrijeme

19:00 - 18:00
Kategorija