Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Izložba Vatrena paleta Pinove jeseni, Josipa Pina Trostmanna

Dubrovački akademski slikar Josip Pino Trostmann u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu otvorit će retrospektivnu izložbu Vatrena paleta Pinove jeseni, povodom šezdeset godina umjetničkog stvaralaštva.

Izložbu će otvoriti akademik Radoslav Tomić, voditelj Zavoda HAZU-a u Splitu. Prisutnima će se obratiti gospođa Andrea Batinić, kustosica izložbe iz Umjetničke galerije Dubrovnik i na kraju sam umjetnik Josip Pino Trostmann.

Trostmannov likovni opus određuju motivi dubrovačke kamene arhitekture, gradske zidine, dalmatinska flora i fauna, perivoji, dvorišta, motivi mrtve prirode; naizgled uobičajeni slikarski motivi koji majstorstvom slikara, prepoznatljivim koloritom i suptilnošćču izraza postaju remek-djela stvarana toplinom. Uz prepoznatljive motive, Trostmann unosi obilje svjetlosti u svako djelo.

Trostmann je likovni pjesnik Dubrovnika jer je najintimnije srođen s kulturom i prirodom ambijenta, s iznimnom harmonijom arhitekture i hortikulture, skladom ljudskog udjela i pripitomljene naravi.

akademik Tonko Maroević

 

Datum

16. kolovoza, 2023 - 16. rujna, 2023
Isteklo!

Vrijeme

00:00 - 00:00

Lokacija

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu
Trg braće Radića 7, Split