Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Izložba Stota obljetnica tvornice Kaštel

U sklopu manifestacije Dani europske baštine Konzervatorski odjel u Karlovcu, u suradnji s Hrvatskim muzejom medicine i farmacije HAZU, Udrugom za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine grada Karlovca i Gradskim muzejom Karlovac organizirao je izložbu na temu osnivanja tvornice Kaštel d.d. u Karlovcu, preteče današnje tvornice lijekova Pliva. Izložba se može razgledati u Galeriji Zilik u Karlovcu od 22. listopada do 5. studenog 2021.

Povodom 100. godišnjice osnutka Kaštela, u Galeriji Zilik prezentira se građa ranije pripremljene izložbe Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU Kaštel na vrhuncu: oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih (2016.), nadopunjena novim podatcima vezanim uz osnivanje i djelovanje ove tvornice na području grada Karlovca. Izložba se sastoji od muzejske, knjižnične i arhivske građe te ilustrativnih i tekstualnih panoa. Cilj izložbe je prezentacija interdisciplinarne suradnje različitih institucija u svrhu otkrivanja mjesta i okolnosti osnivanja prve Plivine tvornice, a ovim izložbenim postavom, uz već poznate eksponate iz kasnijih faza njezinog razvoja, prvi put se na jednome mjestu predstavlja arhivska i muzejska građa koja svjedoči o osnutku i početcima rada tvornice Kaštel d.d.: nacrti i dokumenti vezani za lokaciju i zgrade tvornice Kaštel iz Državnog arhiva u Karlovcu, fotografije tvorničkih zgrada iz 1923. godine iz fotoarhive Odsjeka za povijest medicinskih znanosti, ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Karlovcu iz ranih 1920-ih iz fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije te katalog Specialni medicinski preparati Kaštel iz 1920-ih iz Zbirke industrijske baštine Gradskog muzeja Karlovac.

Izložbu je priredila grupa autora: Stella Fatović-Ferenčić i Silvija Brkić Midžić (Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU), Jelena Mužar Smenderovac i Petra Huljina (Konzervatorski odjel u Karlovcu) te Igor Čulig (Gradski muzej Karlovac).

Datum

22. listopada, 2021 - 5. studenoga, 2021
Isteklo!

Vrijeme

08:00
Kategorija