Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Izložba Ivan Standl – Zagrebački fotograf

Muzej grada Zagreba u partnerstvu s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Muzejom za umjetnost i obrt organiziraju izložbu Ivan Standl – Zagrebački fotograf čije otvorenje će biti u Muzeju grada Zagreba u četvrtak 15. prosinca 2022. u 19 sati. Autorski tim izložbe čine Dubravka Stančec (MGZ), Ivana Gržina (HAZU) i Dunja Nekić (MUO). Izložba je organizirana u povodu 190. obljetnice Standlova rođenja i 125. obljetnice smrti i riječ je o prvoj monografskoj izložbi ovog majstora fotografije koji je u hrvatskoj sredini stekao zasluge zbog dugovječnosti djelovanja, kompleksna opusa i mnogih nagrada. Pokrovitelj izložbe je češki veleposlanik Milan Hovorka koji će i otvoriti izložbu.

Likovni postav, vizualni identitet izložbe i grafičko oblikovanje tiskovina, obrada fotografija: Sanja Bachrach Krištofić, Mario Krištofić, Tessa Bachrach Krištofić.

Ivan Standl (1832. – 1897.), rođenjem Čeh, jedan je od najznačajnijih predstavnika rane fotografije u Hrvatskoj. U Zagrebu je od sredine 1860-ih sve do smrti vodio profesionalni atelijer. Portretirao je građanstvo, snimao prirodne i kulturne znamenitosti, različite umjetničke predmete, ali i za potrebe znanstvenih istraživanja. Nosio je naslov Akademijina svjetlopisca i djelovao je kao ovlašteni sudski fotograf. Upamćen je i kao jedan od kroničara velikoga zagrebačkog potresa 1880.

Izložba je otvorena do 19. ožujka 2023.

O izložbi: https://www.mgz.hr/hr/izlozbe/izlozba/otvorenje-izlozbe-ivan-standl—zagreba%c4%8dki-fotograf,3500.html

Datum

15. prosinca, 2022 - 19. ožujka, 2023
Isteklo!

Vrijeme

19:00 - 18:00

Lokacija

Muzej grada Zagreba
Kategorija