SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Digitalni katalog prodvodne kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije

U četvrtak, 25. svibnja 2023. u 10 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu održat će se predstavljanje Digitalnog kataloga podvodne kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije.

Pozdravnu riječ prisutnima uputit će Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije. Tom prilikom osvrnut će se na značaj podvodne baštine u sklopu prezentacije županijskog kulturnog (arheološko-povijesnog) turizma. Nakon pozdravne riječi slijedi video prezentacija projekta Digitalni katalog podvodne kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije. U nastavku, Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije osvrnut će se na projekt vezan za podvodnu baštinu i ulogu Splitsko-dalmatinske županije. Saša Denegri iz Konzervatorskog odjela u Splitu upoznat će nas sa podvodnim lokalitetima i muzejskim postavom (zbirkom maritimne arheološke baštine) obuhvaćene Katalogom. Ivan Danolić iz tvrtke Activity partners d.o.o. predstavit će izgradu digitalnog kataloga podvodne kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije.

 

Slika prošlosti koji danas svrstavaju srednji Jadran u jedno od najbogatijih podmorskih područja kako u arheološko-znanstvenom tako i u turističko-prezentacijskom sadržaju. U tom pogledu, vodeći se prvenstveno potrebama zaštite podvodnih lokaliteta na promatranom području, Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije je kroz »Program sufinanciranja projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine« uključio se u pojedine istraživačke kampanje. 

Upoznavanje šire javnosti sa rezultatima podvodnih arheoloških istraživanja rezultiralo je izdavanjem kulturno-turističkog vodiča »Podvodna baština Splitsko-dalmatinske županije« u prosincu 2019. godine. Kroz vodič prezentirano je 27 podvodnih lokaliteta i 4 zbirke maritimne arheološke baštine.

Nastavno na spomenuti projekt, realiziran je i Digitalni katalog podvodne kulturne baštine Splitsko-dalmatinske županije. Cilj je bio objediniti podvodna arheološka nalazišta u  jedinstveni turistički proizvod koji zasigurno svrstava srednju Dalmaciju na međunarodnu mapu arheološkog turizma.

 

Datum

25. svibnja, 2023
Isteklo!

Vrijeme

09:00 - 12:00

Lokacija

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu
Trg braće Radića 7, Split
Kategorija