SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

DANI HVARSKOG KAZALIŠTA 2021.

PROGRAM DANA HVARSKOG KAZALIŠTA 2021.

„Biografsko i autobiografsko u hrvatskoj književnosti i kazalištu“ tema je 48. znanstvenog skupa Dani hvarskog kazališta koji se održava od 13. do 16. listopada u Hvaru.

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Književnog kruga Split, Grada Hvara i udruge Hvarsko pučko kazalište i ove godine okupljaju se ugledni teatrolozi, kazališni stručnjaci i umjetnici, a u programu skupa, koji službeno otvara i vodi predsjednik Odbora Dana hvarskog kazališta akademik Boris Senker, bit će predstavljeno 30 znanstvenih izlaganja te zbornik radova 47. Dana hvarskog kazališta.

U scenskom dijelu programa u kapelici na Venerandi prof. Milan Lakoš iz Hvarskog pučkog kazališta održava pjesničku večer posvećenu Tončiju Petrasovu Maroviću (1934. – 1991.) Suprotiva (iz jazika ditinjstva u ditinjstvo jazika…) povodom 30. obljetnice smrti ovog velikog hrvatskog književnika.

U četvrtak u 20 sati u hvarskom kazalištu Gradsko kazalište „Mali princ“ iz Omiša izvodi Klitemnestru Marijana Matkovića, u režiji Petra Buljevića, dok u petak u konobi Luviji Filozofiju vina (vinsku simfoniju) mađarskog književnika Béle Hamvasa izvodi dramski glumac Zoran Kelava Žbore.

Znanstveni skup koji se u Hvaru održava od 1974. godine temama obrađuje zanimljive i važne teme povijesnih i aktualnih aspekata hrvatskog kazališta te već gotovo pet desetljeća otvara dijalog o važnim pitanjima hrvatske kazališne i književne tradicije. Znanstvena izlaganja i rasprave prate kazališne predstave koje nadopunjavaju književnopovijesna i teatrološka istraživanja, dok su zbornici Dana Hvarskoga kazališta i danas nezaobilazna i često iscrpno citirana riznica građe, studija i rasprava za proučavanje hrvatske književnosti i kazališta.

Već drugu godinu za redom skup je zbog pandemije s tradicionalnog termina u svibnju prebačen za listopad, a sva događanja održavat će se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Datum

13. - 16. listopad, 2021
Isteklo!

Vrijeme

08:00
Kategorija
Razred za književnost HAZU

Organizator

Razred za književnost HAZU
Telefon
+385(0)14895169
Email
zmuhek@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/razredi/vi-razred-za-knjizevnost/