SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Branko Kincl: “Istraživački ogledi o arhitekturi i urbanizmu” – promocija monografije

U organizaciji Znanstvenog vijeća za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u utorak 3. svibnja u Knjižnici HAZU predstavljena je monografija akademika Branka Kincla Istraživački ogledi o arhitekturi i urbanizmu. Riječ je o reprezentativnoj monografiji s odabranim teorijskim i znanstvenim prilozima akademika Kincla, nakon što je 2016. u ediciji Kabineta grafike HAZU objavljena monografija posvećena njegovom projektanskom i urbanističkom opusu. Od preko 300 bibliografskih jedinica Kinclovih tekstova i onih o njegovim djelima navedenih u popisima na kraju knjige, u ovoj ih je monografiji publicirano 98, a uz fuziju više priloga pod zajedničkim naslovom te uz pridružene srodne objave, čak 115, grupiranih u tri cjeline: Istraživanja i teorijski prilozi – publicirani radovi, Stručne studije, projekti i zapisi, Javna recepcija i refleksije struke – intervjui i prikazi.

Urednički izbor i pripremu tekstova te koncepciju knjige s uvodnom studijom pripremio je prof. dr. sc. Zlatko Karač s nizom suradnika. Na predstavljanju su govorili predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt te recenzenti akademik Andrija Mutnjaković i prof. dr. sc. Zlatko Jurić, autor akademik Branko Kincl te urednik prof. dr. sc. Zlatko Karač. On je kazao da je u razdoblju od 1973. do 2020. Branko Kincl objavio je 78 radova, od kojih je u knjizi objavljeno njih 44, a njima su pridruženi i ekscerpti iz još desetak tekstova što su urednički spojeni ili inkorporirani uz tematski srodne glavne članke. Po prvi put su pripremljene i brojne do sada neobjavljene autorove stručne studije izrađene za potrebe urbanističkih ili projektnih elaborata, zatim natječajna obrazloženja, recenzije, sinopsisi pozvanih predavanja, syllabusi kolegija, kao i naizgled efemerni dopisi, komentari i polemike o nekim važnim pojavama u struci. Od 55 takvih bibliografskih jedinica nastalih u rasponu od 1971. do 2021. u knjizi su uvrštena 32 naslova.

Uredništvo je sastavilo i bibliografiju intervjua akademika Kincla posve osobnog izričaja, koje s pravom možemo smatrati autorskim tekstovima. Tu je i iscrpan popis objava o njegovim djelima, projektima, nagradama kao zanimljiv prinos javnoj i strukovnoj recepciji Kinclova djela tijekom više od pola stoljeća njegove prisutnosti na arhitektonskoj sceni. Takvih je priloga – intervjua i tekstova drugih autora – objavljeno čak 180 (u razdoblju od 1967. do 2021., no iz toga obilnog materijala za ovu su knjigu odabrana samo 22 karakteristična teksta koja dobro dokumentiraju javnu refleksiju autorova djelovanja.

Datum

3. svibnja, 2022
Isteklo!

Vrijeme

12:00
Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora HAZU

Organizator

Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora HAZU
Telefon
+385(0)1 4895 169
Email
zmuhek@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/znanstvena-vijeca/znanstveno-vijece-za-arhitekturu-urbanizam-i-uredenje-prostora/