SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

“Matko Peić – slikar i putopisac, poticaj za utemeljenje nagrade za najbolji putopis”

POZIVNICA

U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici 5. lipnja 2023. godine Milan Bešlić, hrvatski likovni i književni kritičar i esejist održat će predavanje o slikarskom opusu Matka Peića, akademika, književnika, povjesničara umjetnosti i slikara u povodu stote obljetnice njegovog rođenja. Matko Peić je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj putopisnoj književnosti i zajedno s njegovom slikarskom ostavštinom, Miro Gavran, književnik i Predsjednik Matice hrvatske, nazvao ga je “slikar riječi”. Neponovljivi su njegovi putopisni zapisi po Turopolju.
Na predavanju će biti stavljen naglasak na utemeljenje Nagrade Matko Peić za najbolji putopis i to ne samo pisani veći i onaj realiziran kroz nove tehnologije. Ova nagrada je utemeljena u suradnji Društva hrvatskih književnika i Grada Požege, 19. travnja 2023. u Zagrebu, a na poticaj Milana Bešlića s nadom da će zaživjeti i u Turopolju.

Datum

5. lipnja, 2023
Isteklo!

Vrijeme

19:00 - 20:00
Kategorija

Organizator

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici
Telefon
+385 01 6473 017
Email
zavodvg@hazu.hr