SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

U Velikoj Gorici održano predavanje Turopolje i glazba – pogled u prošlost

U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici 16. studenog 2022. održano je predavanje Turopolje i glazba – pogled u prošlost. Predavanje su održali prof. dr. sc. Vjera Katalinić s Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU i akademik Stanislav Tuksar, tajnik Razreda za  glazbenu umjetnost i muzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Prof. Vjera Katalinić osvrnula se na nekoliko važnih činjenica vezanih uz glazbu u Turopolju koja je bila prisutna u crkvenom pjevanju, seoskim kućama, pjevačkim društvima, školama, a pratila je sve segmente društvenog i obiteljskog života. Osobito je istaknula djelovanje i ličnost Franje pl. Lučića, župana Plemenite općine turopoljske, velikog prosvjetitelja, orguljaša i skladatelja. Osvrnula se je i na rad pojedinih učitelja, koji su ujedno bili i crkveni orguljaši te promicatelji pjevanja kako u crkvama tako i u pjevačkim društvima kojih je bilo dosta na području Turopolja. Prvo pjevačko društvo “Lira” osnovano je 1876. u Velikoj Gorici, a kasnije su se ona osnivala i u ostalim većim turopoljskim naseljima. Turopolje je bilo inspiracija i za brojna glazbena djela među ostalima opere “Maričon” skladatelja Srećka Albinija, “Seoski plemić” Ivana pl. Zajca te operete “Kortešancija u Turopolju” koju je skladao Đuro Eisenhut.

Akademik Stanislav Tuksar dotakao se je ličnosti Jurja Habdelića, jednog od najučenijih Turopoljaca, isusovca, baroknog pisca i leksikografa. Pritom je u Habdelićevom djelu Dictionar, tiskanom u Grazu 1670. koji sadrži  13 000 riječi, istraživao i prezentirao glazbeno nazivlje koje se pojavljuje u tom rječniku kojim će se poslužiti i kasniji leksikografi Belostenec, Jambrešić i drugi.

U umjetničkom dijelu programa nastupile su solistice Gradskog zbora Franjo pl. Lučić Lidia Caković-Martinek, sopran i Melita Lisjak, alt uz korepetitora prof. Tibora Naglića izvevši  skladbe Lepi Juro i Vehni, vehni fiolica u obradi Franje pl. Lučića.

Nazočne je u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pozdravio glavni tajnik akademik Dario Vretenar, u ime Zavoda u Velikoj Gorici akademik Željko Cvetnić, voditelj Zavoda. Program je moderirala Katja Matković Mikulčić, upraviteljica Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici.

Datum

16. - 25. studeni, 2022
Isteklo!

Vrijeme

08:00 - 18:00
Kategorija

Organizator

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Velikoj Gorici
Telefon
+385 01 6473 017
Email
zavodvg@hazu.hr