Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

2021 – godina čitanja u Knjižnici HAZU

2021 – godina čitanja u Knjižnici HAZU – Izložba „Akademici u časopisu „Forum“ Razreda za književnost HAZU: izbor“

S ciljem poticanja navika čitanja te širenja dostupnosti kulturnih i umjetničkih sadržaja vezanih uz književnost, Knjižnica HAZU sudjeluje u programu „2021 – godina čitanja u Hrvatskoj“ u okviru projekta Vlade Republike Hrvatske Nacionalna medijska kampanja poticanja čitanja.

Povodom obilježavanja Godine čitanja 2021. Knjižnica je priredila izložbu kojom predstavlja Akademijinu publikaciju s najvjernijom čitalačkom publikom, koja se podjednako traži zbog uživanja u čitanju i otkrivanju novih radova starih i mladih, poznatih i manje poznatih, hrvatskih i stranih pisaca, kao i zbog znanstvenih istraživanja.

Prvi broj časopisa „Forum“ je izašao 1962. godine (bliži se 60 godišnjica izlaženja!), a njegovim pokretanjem Akademija i njezin Razred za književnost učvršćuje svoje mjesto u svakodnevnom hrvatskom književnom životu. U tom su časopisu tiskana neka od najvažnijih djela hrvatske književnosti (Krležine Zastave, Šoljanov Kratki izlet, Fabrijeva Berenikina kosa)…

Pokretanjem projekta digitalizacije u Knjižnici i osnivanjem Digitalne zbirke HAZU i institucijskog repozitorija, stari brojevi Foruma se od 2019. digitaliziraju, a brojevi izašli u zadnji 10 godina su u potpunosti pregledni i dostupni na https://dizbi.hazu.hr/a/?pr=i&id=202831.

Izložba posvećena „Forumu“ može se pogledati do kraja 2021. godine u Knjižnici HAZU te predstavlja dio bogatog rada akademika-književnika.

„Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!“

Datum

1. rujna, 2021 - 31. prosinca, 2021
Isteklo!

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Kategorija
Knjižnica HAZU

Organizator

Knjižnica HAZU
Telefon
+385(01)4895-113
Email
library@hazu.hr
Website
http://knjiznica.hazu.hr/