SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

19. prosinački znanstveni simpozij Dermatološki aspekti perimenopauze

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za medicinske znanosti, Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, devetnaestu godinu zaredom, 2. prosinca 2022. održat će se tradicionalni znanstveni dermatovenerološki simpozij kojeg se, zbog redovitog održavanja prvog petka u prosincu, naziva Prosinačkim simpozijem. Tema ovogodišnjeg Prosinačkog simpozija su Dermatološki aspekti perimenopauze Simpozij se, kao i obično, održava u povijesnom prostoru Preporodne dvorane Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Opatičkoj ulici 18, na Gornjem gradu u Zagrebu.

Na Simpoziju će se interdisciplinarno obrađivati teme iz posebno zahtjevnog razdoblja života žena kojima se bavi tzv. menopauzalna medicina. Ta grana medicine obuhvaća brigu o zdravlju žena u razdoblju estrogenog deficita, od perimenopauze koja obuhvaća višegodišnje razdoblje hormonskih promjena u kojem se postupno gasi funkcija jajnika i javlja se 5 do 10 godina prije menopauze pa do same menopauze. Perimenopauza traje gotovo trećinu života žene i tijekom tog razdoblja žene doživljaju niz promjena- ne samo hormonskih, već i psihičkih i socijalnih. Manjak estrogenih hormona dovodi do niza strukturnih i funkcionalnih promjena u svim tkivima, organima i organskim sustavima što rezultira nizom subjektivnih poteškoća koje drastično smanjuju kvalitetu života.

Na simpoziju će se posebna pozornost usmjerit na psihološke aspekte i kvalitetu života žena u perimenopauzi, na starenje kože posredovano insuficijencijom estrogena, ali i mogućnostima hormonskog nadomjesnog liječenja kojim se može usporiti starenje kože. Raspravljat će se i o češćim bolestima kože, poput acne, i o različitim poremećajima vlasišta u perimenopauzalnom razdoblju. Drugi dio simpozija biti će posvećen dermokozmetičkim postupcima i tretmanima koje žene u perimenopauzi najčešće traže i podvrgavaju im se da bi usporile i ublažile procese starenja kože i povećale kvalitetu kose. Također će biti govora u najtraženijim invazivnim zahvatima u estetskoj kirurgiji kao i o nutritivnim aspektima na koje se sve više obraća pozornost u medicini pa i u perimenopauzi.

Na Simpoziju će sudjelovati niz eminentnih dermatovenerologa iz Kliničkih bolničkih centara Sestre milosrdnice (akademkinja Mirna Šitum, predsjednica organizacijskog odbora simpozija, prof. dr. sc. Marija Buljan, doc. dr. sc. Ines Sjerobabski Masnec i dr. Maja Kovačević), Zagreb (prof. dr. sc. Zrinka Bukvić Mokos i prof. dr. sc. Branka Marinović, predjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a) i Rijeka (prof. dr.sc. Ines Brajac). Program simpozija sadržajno će ispuniti i predsjednica Hrvatskog društva za menopauzu HLZ-a, prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, specijalist ginekologije i porodništva iz KBC-a Zagreb, zatim predsjednik Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju HLZ-a, prof. dr. sc. Rado Žic, plastični kirurg iz KB Dubrava, dr. sc. Helena Jerković, klinička psihologinja iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice.i doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja iz KBC-a Zagreb.

Tradicionalni 19. prosinački znanstveni Simpozij, u ime Razreda za medicinske znanosti HAZU, otvorit će akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda.

PROGRAM

Datum

2. prosinca, 2022
Isteklo!

Vrijeme

09:00 - 15:00
Preporodna dvorana

Lokacija

Preporodna dvorana
Zagreb, Opatička 18
Kategorija
Razred za medicinske znanosti HAZU

Organizator

Razred za medicinske znanosti HAZU
Telefon
+385(0)14895171
Email
tihana@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/razredi/iv-razred-za-medicinske-znanosti/