SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

11. Dani Ranka Marinkovića (Komiža, 14. – 17. rujna 2023.)

 

11. DANI RANKA MARINKOVIĆA
TRANSGRESIVNE POETIKE I PRAKSE U STVARALAŠTVU RANKA MARINKOVIĆA I NJEGOVIH SUVREMENIKA

U spomen na istaknutoga hrvatskog književnika Ranka Marinkovića od 14. do 17. rujna 2023. godine u Komiži na otoku Visu održava se 11. Dani Ranka Marinkovića, bijenala manifestacija koju od 2002. godine zajednički organiziraju Grad Komiža i Razred za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

PROGRAM

KNJIŽICA SAŽETAKA

Dani počinju polaganjem vijenaca na grob Ranka Marinkovića i Jakše Fiamenga na Gradskom groblju u Komiži, a svečano će ih otvoriti gradonačelnica Grada Komiže, Tonka Ivčević, u petak, 15. rujna 2023. godine u 10:00 sati u prostorijama Galerije Boris Mardešić u Komiži, nakon čega će biti predstavljen zbornik znanstvenih radova s prethodnih dana, 10. Dani Ranka Marinkovića. Kolo oko Marinkovića (Grad Komiža – HAZU, Komiža – Zagreb 2023.). Zbornik je priredila Martina Petranović, a u njemu su objavljeni radovi posvećeni stvaralaštvu Ranka Marinkovića i Jakše Fiamenga, dugogodišnjeg suorganizatora i sudionika Dana kao i bibliografija dosadašnjih zbornika.

Ovogodišnji skup pod nazivom Transgresivne poetike i prakse u stvaralaštvu Ranka Marinkovića i njegovih suvremenika posvećen je raznovrsnim vidovima stvaralaštva Ranka Marinkovića i njegove recepcije u zemlji i inozemstvu, kao i transgresivnim postupcima uočenim u stvaralaštvu Ranka Marinkovića i njegovih suvremenika djelatnih u prostoru hrvatske kulture i umjetnosti od sredine 20. stoljeća do danas. Na skupu će sudjelovati dvadesetak znanstvenika iz svih dijelova Hrvatske kao i nekoliko gostiju iz inozemstva, a skup će uveličati i Joško Božanić književnom večeri posvećenoj viškoj facendi.


Organizacijski odbor Dana Ranka Marinkovića

 Grad Komiža:
Tonka Ivčević, gradonačelnica, dipl. oec.
Luca Bogdanović, ravnateljica Gradske knjižnice Ranko Marinković, mag. bibl.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti:
Akademik Pavao Pavličić, Razred za književnost HAZU
Dr. sc. Martina Petranović, Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta HAZU

Datum

14. - 17. rujan, 2023
Isteklo!
Kategorija

Other Organizers