Warnecke Hans-Jürgen

Preminuli članovi IX. Razred za tehničke znanosti
Warnecke Hans-Jürgen

Rođen:

  • 02. travnja 1934. u Braunschweigu, Njemačka

Preminuo:

  • 20. ožujka 2019.

Warnecke Hans-Jürgen

Preminuli članovi IX. Razred za tehničke znanosti

Institucije:

  • redoviti profesor i voditelj Katedre za industrijsku proizvodnju i pogon tvornica – Sveučilište u Stuttgartu

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za tehničke znanosti (27.05.1998. – 20.03.2019.)

Životopis

Dr. sc. Hans-Jürgen Warnecke rođen je 2. travnja 1934. u Braunschweigu, Njemačka, a preminuo 20. ožujka 2019. Za dopisnoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 28. svibnja 1998. kao predsjednik vodeće svjetske organizacije za primijenjena istraživanja Fraunhofer-Gesselschaft, predsjednik Njemačke udruge inženjera (VDI) i dopisni član akademije
National Academy of Engineering, SAD. Prije imenovanja za predsjednika instituta Fraunhofer-Gesselschaft bio je redoviti profesor za industrijsku proizvodnju i organizaciju te ravnatelj Instituta za industrijsku proizvodnju i automatizaciju Sveučilišta u Stuttgartu.

Krajem 1950-ih godina, tijekom studija strojarstva na Tehničkome sveučilištu u Braunschweigu, Hans-Jürgen Warnecke proveo je studentsku praksu u Zagrebu. Djelujući kao sveučilišni profesor i predsjednik Instituta, surađivao je s hrvatskim znanstvenicima i stručnjacima. Ističe se dugogodišnja suradnja vezana za međunarodnu konferenciju AMST – Advanced Manufacturing Systems and Technology, koju je 1987. pokrenuo akademik Elso Kuljanić.