Vaništa Josip, akademik

Preminuli članovi VII. Razred za likovne umjetnosti
Vaništa Josip

Rođen:

  • 17. svibnja 1924. u Karlovcu

Preminuo:

  • 24. ožujka 2018. u Zagrebu

Vaništa Josip, akademik

Preminuli članovi VII. Razred za likovne umjetnosti

Akademske titule:

  • akademik

Institucije:

  • redoviti profesor u miru – Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Članstvo u Akademiji:

  • redoviti član – Razred za likovne umjetnosti (12.05.1994. – 24.03.2018.)
  • član suradnik – Razred za likovne umjetnosti (18.06.1992. – 12.05.1994.)

Spomenica Josip Vaništa : 1924.-2018. / uredio Andrija Mutnjaković

 

Akademik Josip Vaništa, istaknuti hrvatski slikar i pisac, rodio se svibnja 1924. u Karlovcu gdje je pohađao realnu gimnaziju i maturirao 1943. Diplomirao je 1950. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marina Tartaglie, a već sljedeće godine počinje s nastavničkim radom na Tehničkom, odnosno, današnjem Arhitektonskom fakultetu.

Prvu je izložbu imao 1952. s Miljenkom Stančićem u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost i obrt. Početkom 1960-ih bio je suosnivač umjetničke skupine Gorgona koja se zalagala za alternativne oblike djelovanja, priređivala izložbe i izdavala istoimeni časopis najavljujući konceptualizam i odustajanje od materijalizacije umjetničkih djela. Uz slikanje podjednako ga je zaokupljalo i crtanje i pisanje. Ilustracije je objavljivao u dnevnom i revijalnom tisku, a bavio se i opremom knjiga i scenografijom, za što je nagrađen 1983. Redoviti član Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti, u Razredu za likovne umjetnosti, postao je 1994., a od 1992. bio je član suradnik.

»Akademik Josip Vaništa bio je jedan od najuglednijih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, velikan i institucija hrvatske kulture kojoj je dao nemjerljiv i neprocjenjiv doprinos. Zbog njegove svestranosti teško ga je jednoznačno definirati. Iako suzdržan i samozatajan, sebi svojstvenim intelektualnim minimalizmom u slikarstvu, a kasnije u pisanoj riječi, usredotočen na ono najbitnije, uspio je s tako malo poručiti tako puno, kao nitko prije njega. Presudan je njegov doprinos osnivanju grupe Gorgona koja se zalagala za alternativne oblike umjetničkog djelovanja najavljujući konceptualizam i promičući avangardu. U svojim memoarskim i esejističkim zapisima ostavio je dragocjena svjedočanstva o našem vremenu i o svojim suvremenicima, kao i svoja promišljanja o velikim pitanjima života i smrti. Bio je jedan od najvećih intelektualaca među umjetnicima.«, poručio je u svojoj sućuti obitelji Vaništa predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Hina: ‘Hommage’ slikarstvu Josipa Vanište u Gliptoteci HAZU 2012.

Film Nenada Fabijanića Vaništa 99+1