Štivičić Tena

Članovi suradnici VI. Razred za književnost
Štivičić Tena

Datum rođenja:

  •  05.9.1977.

Mjesto rođenja:

  • Zagreb

Telefoni:

  • +44/20 7393 44 00
  • +43/1/535 52 22-18

E-mail adrese:

Štivičić Tena

Članovi suradnici VI. Razred za književnost

Članstvo u Akademiji:

  • član suradnik – Razred za književnost (15.5.2022. – …)

Životopis

Tena Štivičić rođena je u Zagrebu 1977., diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. magistirala je Dramsko pismo na Goldsmiths Collegeu Sveučilišta u Londonu.

Prva drama Nemreš pobjeć od nedjelje, koju je napisala na trećoj godini Dramaturgije, praizvedena je u  ZKM-u, osvojila je Rektorovu i Nagradu Marin Držić i od tada doživjela niz domaćih i inozemnih produkcija. Diplomska drama Dvije praizvedena je u beogradskom kazalištu Atelje 212 godine 2003. Bila je to prva nova hrvatska drama izvedena na srpskoj pozornici nakon raspada Jugoslavije. Uslijedile su izvedbe u regiji, uključujući i HNK u Zagrebu, a 2018. doživjela je,u Torontu u Kanadi, i prvu izvedbu na engleskom jeziku. Uslijedile su drame Fragile!, Krijesnice, Sedam dana u Zagrebu, Invisible, Europa, koje su izvedene na domaćim i inozemnim pozornicama, u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Turskoj, Austriji, Švedskoj, Bugarskoj, Kanadi, Estoniji, Španjolskoj, Italiji  i na legendarnom britanskom radiju BBC4. Prevedene su i objavljene na mnogo jezika i dobile mnoge nagrade, među kojima treba izdvojiti Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni dramski tekst na Heidelberg Stückemarktu 2008. za dramu Fragile!

U povodu obilježavanja pedesete obljetnice postojanja legendarnog teatra Royal Court 2006. Tena Štivičić je uvrštena , po izboru BBC-a i Royal Courta, među pedeset mladih dramskih pisaca koji će obilježiti sljedećih pedeset godina kazališta u Velikoj Britaniji.

2014. godine postala je prva hrvatska autorica čija je drama Tri zime izvedena na pozornici National Theatre u Londonu, jednom od najznačajnijih svjetskih kazališta, u režiji proslavljenog Howarda Daviesa. Također je i prva hvatska autorica koja je osvojila prestižnu svjetsku nagradu Susan Smith Blackburn koja se dodjeluje najboljoj drami pisanoj na engleskom jeziku. Tri zime, drama koja prati sudbine četiriju naraštaja žena u jednoj zagrebačkoj kući tijekom turbulentnih društveno-političkih promjena dvadesetog stoljeća, dosad je imala premijere u Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Estoniji, Švedskoj i Japanu. Tri zime, u izvedbi zagrebačkog HNK, vidjela je publika u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, Brijunima, Rijeci, Beogradu, Podgorici, u Tel Avivu, na 9. međunarodnom kazališnom festivaluHanoch Levin, na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, na Dubrovačkim ljetnim igrama i u slavnom bečkom Volkstheateru. U Sarajevu, na Internacionalnome teatarskom festivalu MESS, osvojila je nagradu žirija kao najbolja predstava, a na 27. Marulićevim danima u Splitu osvojila je Nagradu za suvremeni dramski tekst i Nagradu publike za najbolju predstavu festivala.

Njezina drama 64, praizvedena u Ateljeu 212, a zatim u HNK u Zagrebu 2021. osvojila je na Marulićevima danima 2022. Marula za najbolji tekst.

Kao dramaturginja i urednica Tena Štivičić dvaput je surađivala s Ivom Štivičićem, na predstavama Pijana noć 1918., Štivičićevoj adaptaciji Krležine priče i Shakespeare u Kremlju, Štivičićevoj originalnoj drami. Za dramu Pijana noć 1918. Tena Štivičić je osvojila Nagradu za dramaturgiju na Festivalu malih scena u Rijeci 2008.

Od 2003. Tena Štivičić piše kolumnu u časopisu Zaposlena. Taj zagebačko-londonski dnevnik osobnih događaja i društvenih fenomena objavljen je u  Hrvatskoj u tri zbirke knjiga: Odbrojavanje (2007.) i Vrag ne spava (2010.), u izdavačkoj kući Profil, te Pepeljugino maslo (2016.) u  izdavačkoj kući Hena Com.

Tena Štivičić – osobna stranica