Seletković Krešimir

Članovi suradnici VIII. Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju
Seletković Krešimir

Datum rođenja:

  • 1974

Mjesto rođenja:

  • Slavonski Brod

Telefoni:

  • +385 01 4810 200

E-mail adrese:

Seletković Krešimir

Članovi suradnici VIII. Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju

Akademske titule:

  • profesor

Članstvo u Akademiji:

  • član suradnik – Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju (16.11.2020. – …)

Životopis

Krešimir Seletković, rođen 1974. u Slavonskom Brodu, diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Davorina Kempfa. Usavršavao se na ljetnim tečajevima u Austriji, Poljskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u zvanju redovitog profesora, a 2013. – 2019. prodekan je za nastavu. U razdoblju 2003. – 2012. bio je urednik edicije Ars Croatica Hrvatskog društva skladatelja, a 2012. – 2018. umjetnički ravnatelj Muzičkog biennala u Zagrebu. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, nagradā Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Josip Štolcer Slavenski i dr. Njegov balet Air, praizveden na Biennalu 2011., dobio je Nagradu hrvatskog glumišta.

Višestruki je dobitnik Nagrade Porin. Autor je pedesetak orkestralnih, komornih, vokalnih i elektroničkih skladbi koje su izvođene diljem svijeta (Austrija, Italija, Rusija, Litva, Slovačka, Kanada, Kina i dr.), u kojima propituje mnoge postulate suvremenih glazbenih strujanja ne zazirući ni od zasada tradicionalnog glazbenog izričaja. Vrijedi istaknuti njegov interes za didaktičku literaturu (etide i sl. za klavir, violinu i dr.), u kojoj nastoji približiti tekovine suvremene glazbe učenicima glazbenih škola, a taj interes potvrđuju i njegove zapažene glazbe za dječje i lutkarske predstave. Godine 2019. odlikovan je odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Godine 2023. red. prof. art. Krešimir Seletković izabran je za predstavnika članova suradnika u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju i sudjeluje u radu Skupštine HAZU bez prava glasa.


Bibliografija

Krešimir Seletković – Hrvatska znanstvena bibliografija CROSBI