Seeger Hermann

Preminuli članovi IX. Razred za tehničke znanosti

Rođen:

  • 16. rujna 1933. u Westelroyu

Preminuo:

  • 9. prosinca 2015.

Seeger Hermann

Preminuli članovi IX. Razred za tehničke znanosti

Institucije:

  • redoviti profesor geodezije – Sveučilište u Bonnu

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za tehničke znanosti (28.05.1998. – 09.12.2015.)

Curriculum Vitae

Dr. sc. Hermann Seeger rođen je 16. rujna 1933. u Westelroyu, Njemačka, a preminuo 9. prosinca 2015. Jedan je od pionira satelitske geodezije. Za dopisnoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 28. svibnja 1998. kao predsjednik Instituta za primijenjenu geodeziju u Frankfurtu i prvi rukovoditelj njemačke Savezne agencije za kartografiju i geodeziju.

Obnašao je mnoge važne dužnosti u međunarodnim tijelima. Bio je predsjednik Europskoga povjerenstva za službenu kartografiju, predsjednik upravnoga odbora za realizaciju projekta Europski referentni okvir i drugih važnih njemačkih, europskih i svjetskih znanstvenih tijela.
Hrvatska je uz njegovu potporu sredinom 1990-ih uključena u Srednjoeuropski regionalni geodinamički projekt CERGOP, a u Zagrebu je 1996. održana XVIII. Plenarna sjednica Europskoga povjerenstva rukovoditelja službenih nacionalnih agencija za kartografiju. Surađivao je s hrvatskim znanstvenicima i pridonio uključivanju Hrvatske u projekte vezane za europski koordinatni sustav i gravimetrijska mjerenja.