Schlessinger Joseph

Dopisni članovi II. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti
Schlessinger Joseph

Datum rođenja:

  • 26.03.1945

Mjesto rođenja:

  • Topusko

E-mail adrese:

Schlessinger Joseph

Dopisni članovi II. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti

Akademske titule:

  • profesor doktor znanosti

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti (29.05.2008. – …)

Biografija

Joseph Schlessinger, izraelsko-američki biokemičar i molekularni biolog, rođen je u Topuskom 26. ožujka 1945. S roditeljima koji su preživjeli holokaust emigrirao je 1948. u Izrael. Diplomirao je kemiju i fiziku na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, a doktorirao na Weizmannovom instituru u Rehovotu te se usavršavao u SAD-u gdje živi od 1985.  Predavao je na više američkih sveučilišta. Od 2001. sveučilišni je profesor i predstojnik Zavoda za farmakologiju na Sveučilištu Yale.

Autor je oko 450 znanstvenih radova iz područja farmakologije, biokemije, molekularne biologije i drugih područja. Najviše proučava tirozin kinazu koja je važna za suzbijanje raka. Imao je nekoliko važnih otkrića bitnih za borbu protiv raka. Dobio je brojne nagrade, a 2001., uvršten je na popis 20 najcitiranijih svjetskih znanstvenika iz svih podučja znanosti.

Njegovi radovi su citirani više od 100.000 puta i time je Josef Schlessinger najcitiraniji živući znanstvenik od svih znanstvenika rođenih u Hrvatskoj te jedini znanstvenik podrijetlom iz Hrvatske koji je došao na popis 20 najcitiranijih svjetskih znanstvenika.  Schlessinger održava dobre znanstvene veze s hrvatskim znanstvenicima i kao gost sudjeluje na znanstvenim skupovima u Hrvatskoj. Od 2000. član je Nacionalne akademije znanosti SAD-a. Predsjednik Republike Hrvatske 2009. ga je odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za znanstvena postignuća.

Za dopisnog člana HAZU izabran je 2008.

Joseph Schlessinger – osobna stranica