Radić Clarke Smiljan

Dopisni članovi VII. Razred za likovne umjetnosti
Radić Clarke Smiljan

Datum rođenja:

  • 25.11.1965

Mjesto rođenja:

  • Santiago de Chile

E-mail adrese:

Radić Clarke Smiljan

Dopisni članovi VII. Razred za likovne umjetnosti

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za likovne umjetnosti (16.11.2020. – …)

Životopis

Smiljan Radić  Clarke najznačajniji je čileanski, a u svjetskim razmjerima najpoznatiji latinoamerički arhitekt. Rođen je u Santiagu 1965. godine u imigracijskoj obitelji hrvatskih korijena (djed mu je 1919. godine s Brača otišao u Čile). Diplomirao je 1989. godine na Papinskom katoličkom sveučilištu u Čileu (Pontificia Universidad Catolica de Chile), a usavršavanje je nastavio na Sveučilišnom institutu za arhitekturu u Veneciji (Istitutto Universitario di Architettura di Venezia) u Italiji.

Osim u Čileu, građevine su mu izvedene u Japanu, Austriji i Ujedinjenom Kraljevstvu, a 2020. i u Hrvatskoj. Pobijedio je na brojnim međunarodnim arhitektonskim natječajima. Sudjelovao je na međunarodnim izložbama u Tokiju (2010., 2016.), Hiroshimi (2012.), Veneciji (2010., 2018.), Zagrebu (2015.), New Yorku (2018.). Arhiv njegova projekta za House for the Poem of the Right Angle dio je stalne kolekcije Odjela za arhitekturu i dizajn u Muzeju moderne umjetnosti MoMa (Museum of Modern Art – MoMa) u New Yorku. Na poziv posebnog ocjenjivačkog suda izveo je 2014. godine Serpentine Gallery Pavilion u Londonu, koji je ocijenjen kao „najneobičnija struktura koju je Kensington Gardens do tada vidio”.

Za svoje projekte i izvedbe dobio je brojne nagrade i priznanja – Udruženje arhitekata Čilea izabralo ga je za najboljeg arhitekta ispod 35 godina (2001.); primio je nagradu Architectural Record’s Design Vanguard Award (2008.); imenovan je počasnim članom Američkog instituta arhitekata (The American Institute of Architects) u SAD-u (2009.); dobitnik je nagrada Best Career Award (2013.) i Best Chilean Building Award (Universidad Mayor de Chile, 2015.); Nagrade Oris (Hrvatska, 2015.) te nagrade Arnold W. Brunner Memorial Prize (The American Academy of Arts and Letters, New Yorku, 2018.); postao je Designer of the Year na MADE-u (Sao Paolo, Brazil, 2019.); dobitnik je nagrade Antoninio Attolini Lack Award (Univesidad de Anahuac, Mexico, 2019.).

Arhitektonska osobnost Smiljana Radića, unatoč njegovoj svjetskoj popularnosti, daleko je od obilježja suvremene arhitektonske zvijezde, jednako kao što se njegova arhitektura programatski odmiče od prevladavajuće trendovske spektakularnosti. U doživljaju njegove arhitekture često je presudno iskustvo koje se ostvaruje nematerijalnim graditeljskim supstancijama: mirisima, zvukovima, svjetlošću i opipom. Na tom tragu arhitektura Smiljana Radića Clarkea predstavlja doprinos istraživanju onih rubnih stanja arhitektonskih ambijenata koja se mogu propitkivati samo kroz uporno istraživanje, često na granici eksperimenta.

Arhitektonski doprinos Smiljana Radića na globalnoj razini doživljava se kao nova paradigma avangarde, a on sam, kao osebujni i svestrani arhitekt-umjetnik, svrstava se među nezaobilazne osobnosti na svjetskoj arhitektonskoj sceni.

Za dopisnog člana HAZU izabran je 2020.