Ottmann Henning

Dopisni članovi I. Razred za društvene znanosti
Ottmann Henning

Datum rođenja:

  • 1944

Mjesto rođenja:

  • Beč

E-mail adrese:

Ottmann Henning

Dopisni članovi I. Razred za društvene znanosti

Akademske titule:

  • profesor doktor znanosti
  • professor emeritus

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za društvene znanosti (20.05.2010. – …)

Biografija

Henning Ottmann, njemački filozof, rođen je 9. ožujka 1944. u Beču. Humanističku gimnaziju završio je u Kemptonu u Njemačkoj 1963., a filozofiju i političke znanosti studirao je na Sveučilištu u Münchenu i na Sveučilištu Yale (1965. – 1971.). Na Sveučilištu u Augsburgu izabran je za profesora filozofije 1986., a od 1987. profesor je političke filozofije i teorije u Baselu. Godine 1995. postaje profesor filozofije i političke teorije na Sveučilištu Ludwig-Maximilian u Münchenu, gdje je radio do 2009. godine. Bio je direktor Filozofskog seminara Sveučilišta u Baselu, član Senata Sveučilišta u Baselu, direktor Instituta braće Scholl (Geschwister-Scholl-Institut) od 2002. do jeseni 2004. te senator Fakulteta politologije (Hochschule für Politik) od 2004.

Redoviti je član Bavarske akademije znanosti. Vodio je najvažnije politološke i filozofske časopise SR Njemačke, a u mnogim izdavačkim kućama član je izdavačkog savjeta. Utemeljitelj je važnih stručnih društava koja brinu o razvitku znanosti.

Dao izuzetan doprinos proučavanju filozofije prava, političkim tendencijama kraja 19. stoljeća i aktualnim analizama političko-teoretskih tendencija 20. stoljeća, a njegov najveći doprinos leži u prikazu povijesti političke teorije i političke filozofije od antike pa sve do danas. Gotovo čitav svoj znanstveni vijek posvetio je studiju i čuvanju klasične antike te njezinu povezivanju s kršćanskom tradicijom kao preduvjetima moderne. Poduhvat prikaza političkog mišljenja od antike pa sve do suvremenosti (više od 3000 stranica) može ostvariti samo znanstvenik najvišeg ranga, a to je učinio prof. Henning Ottmann.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je ordenom za zasluge zbog uspješne suradnje intelektualaca Njemačke i Hrvatske te za podršku Hrvatskoj na putu prema njezinoj neovisnosti. Svojom podrškom brojnim hrvatskim znanstvenicima omogućio je njihovo usavršavanje i znanstvenu afirmaciju u inozemstvu. Riječ je o izuzetno produktivnom i inovativnom znanstveniku koji uživa nepodijeljeno priznanje znanstvene javnosti ne samo u Njemačkoj, nego i u drugim zapadnoeuropskim zemljama.

Za dopisnog člana HAZU izabran je 2010.

Henning Ottmann – osobna stranica