Miya Kenzo

Dopisni članovi IX. Razred za tehničke znanosti
Miya Kenzo

Rođen:

  • 13. lipnja 1940. u Nagasakiju, Japan

E-mail adrese:

Miya Kenzo

Dopisni članovi IX. Razred za tehničke znanosti

Akademske titule:

  • profesor doktor znanosti
  • professor emeritus

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za tehničke znanosti (18.05.2000. – …)

Životopis

Kenzo Miya, rođen 13. lipnja 1940. u Nagasakiju, znanstvenik je i stručnjak u područjima proračuna elektromagnetskih polja, tehnologiji nuklearne fuzije i tehnologiji visoko temperaturnih supravodiča. Diplomirao je 1964. na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Tokiju, magistrirao je u Odjelu za nuklearno inženjerstvo Sveučilišta u Tokiju 1966. i doktorirao na istom odjelu 1969. Radio je u Istraživačkom institutu Nippon Steel Corporation (1969. – 1972.). Od 1972. bio je izvanredni, a od 1982. redoviti profesor na Fakultetu inženjerstva u Tokiju.

Osim na sveučilištima u Japanu (Osaka, Nagoja, Hokkaido) predavao je na sveučilištima u SAD (Maryland University, Cornell, Tennesse University), na sveučilištima u Budimpešti i Bukureštu i bio profesor savjetnik pri Sveučilištu X´ian Jiatong u Kini.

Autor je preko 300 znanstvenih radova i četiriju knjiga, sudjelovao je kao urednik ili član u uređivanju časopisa: Međunarodnog žurnala za primijenjeni elektromagnetizam i mehaniku, Međunarodnog žurnala za numeričko modeliranje. Član je brojnih društava, japanskih i međunarodnih, dobitnik je dviju nagrada za najbolju knjigu, nagrade za predsjedavanje ISEM skupovima i zlatne medalje Volta Sveučilišta u Paviji.

Vodio je niz važnih projekata iz područja svezanih elektromagnetskih i mehaničkih problema kao što su elektromagnetsko-mehaničke interakcije tankoljuskastih struktura, magnetoelastična nestabilnost supravodljivih magneta, magnetska čvrstoća te levitacija u magnetskim poljima. U poljima primijenjenog elektromagnetizma bavio se numeričkim proračunima statičkih i dinamičkih magnetskih polja te nerazornim istraživanjima vrtložnih struja. Dugi niz godina surađuje s hrvatskim znanstvenicima.

Za dopisnog člana HAZU izabran je 2000.