Maček Jože

Dopisni članovi III. Razred za prirodne znanosti
Maček Jože

Datum rođenja:

  • 1929

Mjesto rođenja:

  • Olešče, Slovenija

E-mail adrese:

Maček Jože

Dopisni članovi III. Razred za prirodne znanosti

Akademske titule:

  • professor emeritus
  • profesor doktor znanosti
  • trostruki doktor znanosti

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za prirodne znanosti (28.05.1998. – …)

Životopis

Jože Maček, slovenski agronom, rođen je 28. listopada 1929. u Olešču kod Laškog u Sloveniji. Diplomirao je 1959. na Odjelu za poljoprivredu na Agronomskom, šumarskom i veterinarskom fakultetu, a 1968. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Doktorirao je agronomske znanosti u Bonnu 1964., ekonomiju u Beogradu 1976. i povijesne znanosti u Ljubljani 1990. Od 1959. bio je docent, habilitirani docent od 1966., izvanredni profesor od 1972., a od 1975. redoviti profesor za fitopatologiju, šumsku fitopatologiju i fitofarmaciju Šumarskog odjela Biotehničkog fakulteta u Ljubljani. Od 1978. do 1997. bio je predstojnik Katedre odnosno Instituta za fitomedicinu Biotehničkog fakulteta u Ljubljani. Redoviti je član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti od 1995. godine.

Na području fitopatologije objavio je više desetaka radova o novim vrstama uzročnika biljnih bolesti. Istraživao je primarni i sekundarni mikološki parazitizam te za rezultate toga rada dobiva nagradu Sveučilišta u Bonnu. Prvi je u bivšoj Jugoslaviji otpočeo istraživati ostatke pesticida u namirnicama i okolišu, kao i njihov utjecaj na mikrofloru tla te je istraživao utjecaj herbicida na tu mikrofloru, kontaminaciju tala insekticidima, ostatke pesticida u gomoljima krumpira, utjecaj intenzivne zaštite hmelja i vinove loze na kontaminaciju tala fungicidima i insekticidima, ostatke fungicida i insekticida u različitim plodinama itd. Istaknuo se istraživanjem povijesti poljoprivrede u Sloveniji, agrarne strukture bivše Jugoslavije, povijesti fitopatologije, povijesti pojave filoksere u Sloveniji, područja ekonomike zaštite bilja i sl. o čemu je objavio brojne znanstvene radove.

Akademik i trostruki doktor znanosti Jože Maček učinkovito je utjecao na razvoj entomologije, fitopatologije, fitofarmacije, cjelovite fitomedicine te povijesti poljoprivrede, ne samo u Sloveniji, već i u Hrvatskoj pa i cijeloj Srednjoj Europi.

Za dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za prirodne znanosti izabran je 1998.

Jože Maček – osobna stranica