Jović-Randić Mirjana

Dopisni članovi III. Razred za prirodne znanosti
Jović-Randić Mirjana

Datum rođenja:

  • 1934

Mjesto rođenja:

  • Ogulin

E-mail adrese:

Jović-Randić Mirjana

Dopisni članovi III. Razred za prirodne znanosti

Akademske titule:

  • professor emeritus

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za prirodne znanosti (20.05.2010. – …)

Biografija

Mirjana Jović-Randić, rođena je u Ogulinu 1934. Diplomirala je 1959. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je 1962. obranila i doktorat znanosti. Nakon završenog studija zaposlila se na Institutu Ruđer Bošković, a nakon doktorata radila je u sljedećim ustanovama: na Institutu za animalnu fiziologiju (Institute of Animal Physiology) u Cambridgeu u Engleskoj; na Odjelu fiziologije Medicinskog fakulteta Sveučilišta McGill (Department of Physiology, School of Medicine, McGill University) u Montrealu u Kanadi kao docent (Assistant Professor); u Laboratoriju za neurofarmakologiju na Institutu Ruđer Bošković kao voditeljica; na Odjelu farmakologije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Edinburghu (Department of Pharmacology, Medical School, University of Edinburgh) u Škotskoj kao gostujući profesor (Visiting Professor); na Odjelu fiziologije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Utahu (Department of Physiology, Medical College, University of Utah) u SAD-u; na Odjelu biokemije i farmakologije Medicinskog fakulteta Sveučilišta Tufts (Department of Biochemistry and Pharmacology,Tufts University School of Medicine) u Bostonu u SAD-u kao izvanredni profesor (Associate Professor); na Odjelu veterinarske fiziologije i farmakologije Državnog sveučilišta Iowa (Department of Veterinary Anatomy, Physiology and Pharmacology, Iowa State University) u Iowi u SAD-u kao izvanredni profesor (Associate Professor); na Odjelu fiziologije središnjeg živčanog sustava Sveučilišta u Heidelbergu (Abteilung Physiologie des Zentralnerven System, Universitat Heidelberg) u Njemačkoj kao gostujući profesor (Visiting Professor);u Centru Fogarty Nacionalnog instituta za zdravlje (Fogarty Center, National Institutes of Health) u Bethesdi u SAD-u kao viši inozemni član (Senior international fellow); na Sveučilištu u Londonu (University of London) u Engleskoj kao viši inozemni član (Senior international Fellow); na Nacionalnom institutu za fiziološke znanosti (National Institute of Physiological Science) u Okazakiju u Japanu kao viši inozemni član (Senior international Fellow); na Odjelu veterinarske anatomske fiziologije i farmakologije Državnog sveučilišta Iowa (Department of Veterinary Physiology and Pharmacology, Iowa State University) u Iowi u SAD-u kao profesor farmakologije (Professor of Pharmacology); na Odjelu biomedicinskih znanosti Državnog sveučilišta Iowa (Department of Biomedical Sciences, Iowa State University) kao professor emeritus.

M. Randić održala je više od 50 naručenih predavanja na međunarodnim znanstvenim skupovima. Dobitnica je 13 nagrada i priznanja u SAD-u te 23 znanstvena projekta u SAD-u i Europi. Bila je voditeljica 21 poslijediplomskog i 22 poslijedoktorska studenta, koji su svi zauzeli ugledne akademske položaje diljem svijeta.

M. Randić objavila je 20 (suautorstvo) poglavlja u znanstvenim knjigama te 110 članaka u svjetskim časopisima. Od tih članaka 44 su citirana više od 44 puta (h=44), a najcitiranijih 12 članaka citirano je više od 100 puta.

Od 2010. godine dopisna je članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.