Ivković Alan

Članovi suradnici IV. Razred za medicinske znanosti
Ivković Alan

Datum rođenja:

  • 1974.

Mjesto rođenja:

  • Zagreb

E-mail adrese:

Ivković Alan

Članovi suradnici IV. Razred za medicinske znanosti

Akademske titule:

  • profesor doktor znanosti

Institucije:

  • Zavod za ortopediju Kliničke bolnice Sveti Duh

Članstvo u Akademiji:

  • član suradnik – Razred za medicinske znanosti (16.5.2024. – …)

Životopis

Alan Ivković, rođen je 10. kolovoza 1974. u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu (prve dvije godine po programu MIOC-a a druge dvije po programu International Baccalaureate) završio je u Zagrebu, kao i Medicinski fakultet (1993.-1999.). Tijekom studija dobio je stipendiju grada Zagreba koja se dodjeljuje najboljim studentima grada. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1999. a u veljači 2007. godine polaže specijalistički ispit iz ortopedije.

Akademsku godinu 2007/2008 proveo je kao Fulbrightov stipendist u Centru za molekularnu ortopediju Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard u Bostonu, SAD, gdje je radio na translacijskim projektima primjene molekularnih metoda u regeneraciji i reparaciji koštanog i hrskavičnog tkiva. Na istom sveučilištu je 2021. godine diplomirao kao polaznik poslijediplomskog programa „Harvard Medical School Surgical Leadership Program“. Osim Harvarda, školovao se i na brojnim drugim svjetskim klinikama uključujući i Chicago, Freiburg, Basel, Amsterdam i Berlin. Doktorirao je 2009. a dobitnik je i Nagrade za najbolju doktorsku disertaciju iz područja translacijskih znanosti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

U rujnu 2010. počinje raditi na Zavodu za ortopediju Kliničke bolnice Sveti Duh gdje radi do danas kao voditelj Odjela ortopedije, te obnaša dužnost zamjenika predstojnika Zavoda. Uže mu je područje interesa rekonstruktivna kirurgija donjih ekstremiteta, sportska traumatologija, kirurgija stopala, te primjena metoda regenerativne medicine i tkivnog inženjeringa u ortopediji.

Izvanredni je profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te profesor visoke škole na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Objavio je  preko 50 znanstvenih radova u međunarodnim časopisima te je citiran više od 1400 puta. Značajno je doprinio otkriću i razvoju tehnologije uzgoja autologne nosne hrskavice i transplantaciji u koljeno, te ispitao učinkovitost na životinjskim modelima i multicentričnim kliničkim studijama. Voditelj je hrvatskog partnera u sklopu EU financiranih istraživačkih projekata BIO-COMET, BIO-CHIP i ENCANTO ukupne vrijednosti 20 milijuna eura.

Član je Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog ortopedskog društva, Europskog društva za sportsku medicinu, kirurgiju koljena i artroskopiju. Član je upravnog odbora European Knee Associates, Global Regenerative Academy i Regenerative Medicine Orthopaedic Society. Kao službeni liječnik seniorske vaterpolske reprezentacije sudjelovao je u osvajanju zlatne medalje na svjetskom prvenstvu u Melbourneu 2007., europskom prvenstvu u Zagreb 2010. te olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.