Gubaidulina Sofia A.

Dopisni članovi VIII. Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju
Gubaidulina Sofia A.

Datum rođenja:

  • 1931

Mjesto rođenja:

  • Čistopolje, Rusija

Gubaidulina Sofia A.

Dopisni članovi VIII. Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju (19.05.2022. – …)

Životopis

Sofia A. Gubaidulina, rođena 1931. u Čistopolju, u Rusiji, već se niz godina smatra jednim od najvažnijih predstavnika europske Nove glazbe u drugoj polovici 20. i početkom 21. stoljeća. Od 1991. trajno živi u Njemačkoj. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Monaku, Japanu itd.

Izrazita karakteristika Gubaidulinina djela jest gotovo posvemašnja odsutnost tzv. apsolutne glazbe. Najveći dio njezina skladateljskog opusa ima izvanglazbene konotacije bilo u obliku uglazbljene pjesme, katkada skrivene između redaka, bilo u obliku neke vrste instrumentalne ‘akcije’. Njezini književni interesi i ishodišta vrlo su široki i raznorodni i kreću se od uglazbljenja staroegipatske i iranske poezije do suvremenih autora, među kojima se posebno ističe Marina Cvetajeva. S druge strane, neke od njezinih skladba upućuju na obuzetost mističnim idejama i kršćanskim simbolizmom te na utjecaj nekih orijentalnih filozofija. Najveći utjecaj među skladateljima na njezin su opus imala djela Dmitrija Šostakoviča i Antona Weberna, što sveukupno potvrđuje da je njezina idejna, glazbena i šira umjetnička orijentacija po karakteru općehumana i široko internacionalna. Prema vlastitom iskazu, idealni odnos prema tradiciji i prema novim skladateljskim tehnikama jest onaj u kojem je majstor ovladao i starim i novim, premda na način da izgleda da se nije priklonio ni jednom ni drugom. Ona izrijekom smatra da svoja djela ne ‘konstruira’ već da ih ‘kultivira’.

Kako je Sofia A. Gubaidulina već desetljećima etablirana kao iznimno važna međunarodna skladateljska ličnost, veliki orkestri diljem svijeta stalno naručuju i izvode njezina djela. Godine 2011. izabrana je u prestižno Društvo za suvremenu glazbu, čiji su počasni članovi, među ostalima, bili najveći skladatelji 20. stoljeća kao Béla Bartók, Paul Hindemith, Olivier Messiaen, Maurice Ravel, Arnold Schönberg, Jean Sibelius i Igor Stravinski.

Sofia A. Gubaidulina surađivala je i bila izvedbama svojih djela često zastupljena na Muzičkom biennalu Zagreb. Tako je njezinu opusu bila posvećena cijela skladateljska večer na 23. Biennalu 2005. godine, a pojedina djela bila su joj izvođena primjerice na 20. (1999.), 27. (2013.), 28. (2015.), 29. (2017.) i 30. (2019.) Biennalu te na nekim drugim glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj.