Friščić Tomislav

Dopisni članovi II. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti
Friščić Tomislav

Datum rođenja:

  • 1978.

Mjesto rođenja:

  • Zagreb

E-mail adrese:

Friščić Tomislav

Dopisni članovi II. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti

Akademske titule:

  • doktor znanosti

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti (19.5.2022. – …)

Životopis

Tomislav Friščić, rođen je 1978. u Zagrebu, gdje je 2001. diplomirao kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Jednu godinu radi kao asistent u Laboratoriju za opću i anorgansku kemiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Nakon toga odlazi na Sveučilište Iowa, SAD, gdje doktorira 2006. s temom Linear templates and hydrogen bonding as general tools to control reactivity in molecular co-crystals.

Prof. Tomislav Friščić najuspješniji je hrvatski znanstvenik kemičar mlađe generacije i na međunarodnoj razini jedan je od vodećih znanstvenika u novom području istraživanja u kemiji koje je nazvano mehanokemija. Iako je vrlo mlad (svega 44 god.), njegovi su znanstveni rezultati i znanstveni opus impresivni. Njegov znanstveni interes usmjeren je prema najnovijim istraživačkim područjima u kemiji koja su u fokusu svjetske znanosti: „zelenoj kemijskoj sintezi“ u čvrstom stanju bez korištenja otapala (mehanokemija), proučavanju mehanizama molekulskih i supramolekulskih reakcija u čvrstom stanju, mehanokemijskim sintezama i istraživanju metaloorganskih mreža (MOF’s), istraživanju kokristala i dr. U ovim novim područjima istraživanja u kemiji, koja su u središtu interesa u svijetu, prof. Tomislav Friščić ima pionirski doprinos i nesumnjivo jednu od vodećih pozicija.

Prof. Tomislav Friščić, prema svim svjetskim mjerilima, izuzetno je uspješan znanstvenik, a hrvatska kemija nije tijekom duljeg razdoblja imala takvog, međunarodno istaknutog, znanstvenika nakon prof. Egona Matijevića sa Sveučilišta Clarkson (Clarkson University, SAD), koji je bio i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Posebno se ističe  doprinos i stalnu brigu Prof. Friščić značajno doprinosi razvoju kemije u Hrvatskoj kroz intenzivnu suradnju s mladim hrvatskim znanstvenicima te  sudjeluje u radu Odbora za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU, u radu Znanstvenog odbora Simpozija supramolekulske kemije, koji također organizira Razred te u drugim aktivnostima.

Tomislav Friščić – osobna stranica