Fiamengo Jakša, akademik

Preminuli članovi VI. Razred za književnost
Fiamengo Jakša

Datum rođenja:

  • 26.11.1946

Mjesto rođenja:

  • Komiža, otok Vis

Datum smrti:

  • 27.12.2018

Fiamengo Jakša, akademik

Preminuli članovi VI. Razred za književnost

Akademske titule:

  • akademik

Članstvo u Akademiji:

  • redoviti član – Razred za književnost (15.05.2014. – 27.12.2018)
  • član suradnik – Razred za književnost (29.05.2008. – 15.05.2014.)

 

akša FIAMENGO rođen je 26. studenoga 1946. u Komiži na otoku Visu. Klasičnu gimnaziju polazio je u Splitu, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Radni vijek proveo je kao novinar, a prvom zbirkom stihova javio se 1966. godine. Član je Društva hrvatskih književnika od 1969., a za svoj rad primio je brojna priznanja. Živi i radi u Splitu. Za člana suradnika HAZU izabran je u svibnju 2008. godine.

Javivši se koncem šezdesetih godina, u vremenima znatnih neoavangardističkih otvaranja i radikalnijih stilskih opredjeljenja, Fiamengo se nikad nije priključio ni trendovskim opcijama ni ikojim generacijskim usmjerenjima. Na svoj je način prihvatio liniju egzistencijalnog svjedočenja i saživio se s modernim senzibilitetom svježih slika i smjelih usporedbi, ali je svjesno sačuvao naglašenu izdvojenost – kako tekovinu vlastitog otočkog podrijetla, tako i življenja i rada u sredini koja ga je formirala. Istina, nije ostao bez odjeka nego je prepoznat kao autentičan glas i svojevrsna sinteza pjesništva antejskih uporišta. Od svojih najranijih radova, a pogotovo od prve samostalne zbirkeMore koje jesi, Fiamengo je pjesnik obuzet prirodom i poviješću sredine iz koje potječe, u koju je uronjen i koju intenzivno živi. Elegičar je nesmiljene prolaznosti i melankolije čovjeka duboko ukorijenjenoga u ambijent „dugog trajanja“. Neosporno je da u novijoj hrvatskoj lirici nitko nije poput njega toliko obilježen morskim i mediteranskim nadahnućima, toliko srastao s tradicijom na koju se nadovezuje počev od Marulića i Hektorovića pa do Kaštelana i Vesne Parun.

U skladu s prevlašću maritimnih motiva i odanosti elementu beskrajnih tokova i intenzivnih valnih ritmova, Fiamengo je iznimno plodan i razveden lirski autor. Autor je više od trideset zbirki pjesma, a iznimno je popularan, i općenito znan, kao autor šansona, balada, šlagera, ukratko: pjevanih pjesama. Vrlo je često i ta dionica u duhovnom suglasju s pjesmama iz knjiga te može poslužiti kao inicijacija široj publici u ekskluzivni lirski univerzum autora. Fiamengo je pisao i pjesme za djecu, povremeno se javljao i gustim esejima o fenomenima dalmatinske tradicije te je kritički motivirano pratio, osobito amatersku, kazališnu djelatnost. Međutim, svoju nemalu erudiciju i znatnu sposobnost društvenog djelovanja nikad nije stavljao u prvi plan, osjećajući se dužnim i posvećenim primarno svojoj pjesničkoj vokaciji.

 

Više informacija:
wikipedia.hr