Čanić Sunčica

Dopisni članovi II. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti
Čanić Sunčica

Datum rođenja:

  • 1961.

Mjesto rođenja:

  • Pula

E-mail adrese:

Čanić Sunčica

Dopisni članovi II. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti

Akademske titule:

  • profesor doktor znanosti

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti (16.5.2024. – …)

Životopis

Sunčica Čanić je primijenjena matematičarka, rođena u Puli 23. ožujka 1961. godine. Diplomirala je i magistrirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je 1992. godine na Odjelu za primijenjenu matematiku Sveučilišta u New Yorku (Department of Applied Mathematics, State University of New York) u Stony Brooku, pod mentorstvom profesora Bradleyja Plohra i Jamesa Glimma. Trenutno je redovita profesorica matematike na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Kaliforniji u Berkeleyu (Department of Mathematics, University of California, Berkeley).

Široko područje kojim se Čanić bavi je primijenjena analiza parcijalnih diferencijalnih jednadžbi, numerička analiza i računalno rješavanje parcijalnih diferencijalnih jednadžbi, motivirano primjenama u fizici i biomedicini. Tijekom svojih doktorskih studija, Čanić je razvijala matematičku teoriju nelinearnih hiperboličkih zakona očuvanja i teoriju šok valova. Objavljeni radovi i izlaganja na konferencijama donijeli su joj 1992. godine članstvo u Fields Institute for Research in Mathematical Sciences (Fields Institute Fellow) te postdoktorsku poziciju na Sveučilištu u Houstonu (University of Houston), gdje je radila na višedimenzionalnoj teoriji hiperboličkih zakona očuvanja. Po završetku postdoktorata, Čanić nastavlja raditi na Sveučilištu u Iowi (Iowa State University), gdje dobiva mjesto izvanredne profesorice s trajnim zvanjem, a nakon toga prelazi na Sveučilištu u Houstonu (University of Houston), gdje dobiva poziciju H. Roy i L. C. Cullen Distinguished Professor te postaje Voditeljica Centra za matematičke bioznanosti (Director of the Center for Mathematical Biosciences). Tijekom svog boravka u Houstonu, Čanić je inicirala nekoliko suradnji sa stručnjacima iz područja medicine sa Texas Medical Center u Houstonu.

Čanić je najpoznatija po razvoju konstruktivne matematičke teorije za probleme interakcije fluida i struktura, uključujući nestlačive tokove fluida u interakciji s elastičnim i poroelastičnim strukturama. Njezin rad u ovom području primijenjen je na analizu različitih kardiovaskularnih uređaja, uključujući vaskularne stentove, zbog čega je bila pozvana održati izlaganje u Kongresu (Congressional Briefing) na Capitol Hillu u Washingtonu DC-u, te predavanje u okviru serije Distinguished MPS Lecture na Nacionalnoj zakladi za znanost SAD-a (US National Science Foundation). Čanić je za svoj rad nagrađivana više puta, uključujući priznanje američkog Kongresa za najuspješnije žene u tehnologiji (US Congressional Recognition for Top Women in Technology) te nagradu Esther Farfel – najveće priznanje koje može biti dodijeljeno fakultetskom osoblju Sveučilišta u Houstonu (University of Houston). Godine 2014 izabrana je za Fellow-a Društva za industrijsku i primijenjenu matematiku (Fellow of the Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM)) te 2020. godine za Fellow-a Američkog matematičkog društva (Fellow of the American Mathematical Society).

Godine 2018. Čanić počinje raditi na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Kaliforniji u Berkeley-u (Department of Mathematics, University of California, Berkeley). Tamo, zajedno sa svojim doktorandima i postdoktorandima, inicira istraživanje u području stohastičke interakcije fluida i struktura koje uključuje nestlačive, viskozne fluide, objavljujući pionirske radove u ovom području. Također započinje suradnju s Laboratorijem za Biodizajn Sveučilišta u Kaliforniji u San Franciscu (UC San Francisco Biodesign Laboratory) proučavajući matematičke i računalne aspekte dizajna bioartificijalnih organa, konkretno bioartificijalne gušterače.

Godine 2024. Čanić je nagrađena nagradom „AWM-SIAM Sonia Kovalevsky Lecture Prize“ za svoje „temeljne doprinose u širokom području matematike.”