Bruketa Davor

Članovi suradnici VII. Razred za likovne umjetnosti
Bruketa Davor

Datum rođenja:

  • 1973.

Mjesto rođenja:

  • Zagreb

Adrese:

  • BRUKETA&ŽINIĆ&GREY, Nova Ves 17, 10 000 Zagreb

Telefoni:

  • +385 95 6064 022

E-mail adrese:

Bruketa Davor

Članovi suradnici VII. Razred za likovne umjetnosti

Članstvo u Akademiji:

  • član suradnik – Razred za likovne umjetnosti (16.5.2024. – …)

Životopis

Davor Bruketa rođen je 7. studenoga 1973. u Zagrebu. Petu gimnaziju u Zagrebu završio je 1992. S Nikolom Žinićem, 1995. osnovao je  Bruketa&Žinić OM. Diplomirao je 1997. na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon diplomiranja do 2001. godine radio je kao asistent na kolegiju Projektiranje na Studiju dizajna. Od 2001. godine u potpunosti se posvećuje praktičnome radu. Profesionalno se bavi dizajnom od 1993. godine kada je osvojio prvo mjesto na javnome natječaju za vizualni identitet 28. Zagrebačkog salona (pod mentorstvom Ivana Doroghya).

Bruketa je kreativni direktor studija Bruketa&Žinić&Grey, koji već gotovo tri desetljeća prednjači u kreativnim inovacijama u srednjoj i istočnoj Europi i kroz kojeg su prošle generacije dizajnera. Radi na projektima za hrvatske i strane naručitelje. Projekti pod njegovim kreativnim vodstvom osvojili su stotine nagrada na svim najvažnijim hrvatskim i svjetskim natjecanjima i izložbama kao što su Art Directors Club New York, d&Ad London, Cannes Lions, AiGA, Nagoya Design dO, ZGrAF, Hdd, Salon mladih i mnogi drugi.

Njegov dizajn za knjigu Nada postao je dio AiGA kolekcije unutar Knjižnice rijetkih knjiga i rukopisa (Butler Library) pri Sveučilištu Columbia te u Robert Haas Arts Library pri Sveučilištu Yale. Projekti pod njegovim vodstvom  redovito su izloženi u Cannesu, Red Dot muzejima u Singapuru i Essenu i na gotovo svim važnijim pregledima dizajna u svijetu.

Davor Bruketa stalni je član Glavnog ocjenjivačkog suda New York Cresta Awards, a sudjelovao je kao član ili predsjednik ocjenjivačkog suda na mnogim prestižnim strukovnim natjecanjima kao što su Cannes Lions, d&Ad London, AdC New York, Red Dot, Graphis, Young Guns New York, Young Lions Finland, New York Festivals, OneScreen New York, Hiiibrand u Kini, Madstars u Južnoj Koreji i Luxembourg Design Awards. Bio je prvi predsjednik ocjenjivačkog suda London International Awards i Luxemburg Design Awards iz istočne Europe. Projekti pod njegovim kreativnim vodstvom redovito su  predstavljen u publikacijama Graphis, Print, Contagious, AdAge, Campaign, Communication Arts, HOW, The New York Times, The Washington Post, The Independent, Forbes, Insider, Dezeen, Design boom i tisućama drugih medijskih izdanja diljem svijeta.

Davor Bruketa član je Upravnog odbora Znanstvenog vijeća za turizam i prostor Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bio je član radne skupine Predsjednice Republike za razvoj identiteta Hrvatske2018., predsjednik Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje /HURA 2015. – 2019.i član uprave Hrvatskog dizajnerskog društva /HDD 2005 – 2012.

Redovito piše o dizajnu te predaje u Hrvatskoj i inozemstvu.