Andrijanić Ivan

Članovi suradnici V. Razred za filološke znanosti
Andrijanić Ivan

Datum rođenja:

  • 1975

Mjesto rođenja:

  • Zagreb

Adrese:

  • Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb

Telefoni:

  • +385 01 6120 065

E-mail adrese:

Andrijanić Ivan

Članovi suradnici V. Razred za filološke znanosti

Akademske titule:

  • doktor znanosti

Institucije:

  • izvanredni profesor – Odsjek za azijske studije, Katedra za indologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Članstvo u Akademiji:

  • član suradnik – Razred za filološke znanosti (16.5.2024. – …)

Životopis

Ivan Andrijanić rođen je 1975. g. u Zagrebu. Diplomirao je 1998. slikarstvo na Likovnoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Vasilija Josipa Jordana. Godine 2003. završio je i studije indologije i filozofije na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je 2010. s temom o vedāntskim tumačenjima Bijele Yađur-Vede. Od 2005. radi na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje sanskrtsku gramatiku, povijest indijskoga potkontinenta i brojne druge srodne predmete.

Glavna su mu područja istraživanja filološki i povijesni aspekti indijske filozofije i religije, gdje se po prvi puta u indologiji koristio najnovijim statističkim stilometrijskim metodama za verifikaciju i atribuciju autorstva književnih djela. Radio je i na povijesti teksta sankrtskih epova i na doprinosima Filipa Vesdina poredbenome jezikoslovlju.

Objavio je monografiju o filozofiji vedānte (FF Press, Zagreb, 2012.), prvu gramatiku sanskrta na hrvatskom (Školska knjiga, Zagreb 2019.), a u tisku mu je knjiga Indija: povijest i kultura koju će tijekom 2024. objaviti Školska knjiga.

Uredio je sam ili sa suradnicima deset znanstvenih knjiga i posebnih brojeva časopisa, objavljivao je članke u međunarodnim indološkim i lingvističkim znanstvenim časopisima, te članke u zbornicima radova sa znanstvenih skupova i uredničkim knjigama.

Godine 2020. dobio je godišnju nagradu HAZU za najveća dostignuća u filologiji.

Ivan Andrijanić – osobna stranica


Bibliografija

Ivan Andrijanić – Academia

Ivan Andrijanić – CroRIS