Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Otvoren 9. hrvatski trijenale grafike

U utorak 7. svibnja 2024. u Galeriji Klovićevi dvori otvoren je 9. hrvatski trijenale grafike u organizaciji Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i suorganizaciji Galerije Klovićevi dvori. Manifestacija prezentira hrvatsku grafičku umjetničku produkciju i odraze suvremene prakse a organizirana je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Kabineta grafike HAZU, Galerije Klovićevi dvori i sponzora. Posebnu dionicu manifestacije čini samostalna izložba grafičarke Ines Krasić, dobitnice Premije HAZU na 8. hrvatskom trijenalu grafike 2019.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt prilikom svečanog otvorenja Trijenala ovogodišnju Premiju HAZU dodijelio je  umjetniku Viktoru Popoviću. Uz Premiju HAZU  dodijeljeno je pet jednakovrijednih otkupnih nagrada. Nagradu Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dobio je Krunoslav Dundović, Nagradu Ministarstva kulture i  medija Republike Hrvatske Toni Meštrović, Nagradu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba Mirjana Vodopija, Nagradu  Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Edvin Dragičević, Nagradu Muzeja suvremene umjetnosti Roberta Vilić. Odbor za izbor nagrada dodijelio je  i pet posebnih priznanja Trijenala koje su dobili: Jakov Žaper, Antonio Kutleša, Lora Elezović, Kristina Novosel i Ivona Pupačić. Nagrada Goranske kiparske radionice Lokve – sudjelovanje na grafičkom sazivu dobila je Tanja Dabo.

Ove godine na Trijenalu sudjeluje ukupno 65 umjetnika sa 111 djela, a Trijenale prikazuje raznovrsna aktualna stremljenja unutar domaće grafike. Radovi koje umjetnici izlažu odlikuju se tehničkom raznovrsnošću i raznolikim umjetničkim izrazima, što naglašava izložbena struktura koja u dijalog postavlja radove mlađih i afirmiranih autora.

Nacionalna izlagačka platforma, kao poligon za sučeljavanje kreativnih dosega, i u 2024. godini u središnjoj dionici izložbe okuplja priznate umjetnike te mlađe autore koji su mahom oblikovani i stasali unutar naših grafičkih centara – Rijeke, Osijeka, Splita i Zagreba. Pokazujući široki generacijski raspon, tehničku raznolikost i visoku kvalitetu, izložba radovima nastalim u razdoblju od 2020. do 2024. godine predstavlja aktualna stremljenja unutar domaće grafičke umjetničke discipline raznolikim vidovima autentičnih umjetničkih izraza,  promišljanjima unutar medija i protežnosti grafičkih parametara. Izložbena struktura postavlja u dijalog dionike recentne umjetničke grafičke scene i umjetničke refleksije o suvremenim grafičkim praksama pozvanih afirmiranih i žiriranjem odabranih autora. Prikazom heterogenosti današnje grafičke produkcije u rasponu od metjerskog iskaza, preko protežnosti grafičkog medija putem digitalne matrice i osuvremenjivanja eksperimentiranjem unutar discipline pa sve do konceptualnog grafičkog mišljenja i akcija, pruža se uvid u suvremene tendencije grafičkog trenutka.

Premda formirana na grafičkom usmjerenju i radu u primarnom materijalu s matricom, otkloni od metodologije tradicionalne obrade matrica suvremenim promišljanjima i primjenom alternativnih mogućnosti grafičkog procesa nalaze osnovu i u samom konceptu grafičkog djela Ines Krasić. Materijalna realizacija radova instalacije „Nevermore“, proizašlih iz projekta “Dokolica”, odraz je aktualizacije značenja pojmova i sinonima dokolice i dokoličarenja koje umjetnica promatra kao stanje onkraj rada, ali i kao stanje izazova i odluka s kojim se današnje društvo suočava.

Organizator: Kabinet grafike HAZU

Kustosice izložbe: Ana Petković Basletić, viša kustosica; Ružica Pepelko, muzejska savjetnica, Kabinet grafike HAZU

Opseg izložbe: 65 umjetnika

Pretraživanje