Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Izabrani novi članovi HAZU: Hrvatska dobila 17 novih akademika

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u četvrtak 16. svibnja 2024. izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 17 novih redovitih članova, 6 dopisnih članova i 15 članova suradnika HAZU.

Popis novih članova HAZU s obrazloženjima

Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Hrvatske akademije za redovite članove, odnosno akademike izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Robert Matijašić, Jasna Čapo, Nevenka Čavlek i Igor Mikecin, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Nikola Basarić i Hrvoje Buljan, u Razredu za prirodne znanosti Marijan Herak, u Razredu za književnost Helena Sablić Tomić, Miro Gavran i Dražen Katunarić, u Razredu za likovne umjetnosti Gordana Bakić, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Srećko Bradić, Olja Jelaska i Krešimir Seletković te u Razredu za tehničke znanosti Stanislav Kurajica, Jurica Sorić i Zvonimir Šipuš.

Za dopisne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: Sunčica Čanić iz SAD-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Csaba Győrgy Kiss iz Mađarske u Razredu za književnost, Francisco Javier Juez Gálvez iz Španjolske u Razredu za filološke znanosti, Danica Kragić Jensfelt iz Švedske u Razredu za tehničke znanosti, Dimitri Krainc iz SAD-a u Razredu za medicinske znanosti te Katarina Livljanić iz Švicarske u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Za članove suradnike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Lovro Kunčević, Vladimir Arčabić i Igor Borzić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Ivan Halasz, u Razredu za prirodne znanosti Melita Peharda Uljević, Danijel Belušić i Nikica Šprem, u Razredu za medicinske znanosti Alan Ivković, u Razredu za filološke znanosti Ivan Andrijanić i Kristina Štrkalj Despot, u Razredu za književnost Suzana Coha i Mario Kolar, u Razredu za likovne umjetnosti Davor Bruketa i Ivana Franke, te u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju Ivan Josip Skender.

„Prizivajući 1861. godinu i našeg utemeljitelja Josipa Jurja Strossmayera, osnaženi izborom novih članova nastavljamo dalje suočavati se sa svim izazovima na cijelom hrvatskom etničkom prostoru“, kazao je predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt nakon što je po završetku izbora proglasio novoizabrane članove Hrvatske akademije.

Prema Zakonu o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti Akademija može imati maksimalno 160 redovitih članova, a nakon ovogodišnjih izbora HAZU ima ukupno 136 redovitih članova, kao i 110 dopisnih članova i 81 člana suradnika, odnosno ukupno 327 članova, od toga 57 žena. Među 136 redovitih članova je 19 žena, što je dosad najveći broj akademkinja. Nakon posljednjih izbora održanih 2022. bilo ih je 17.

Nakon ovih izbora Hrvatska akademija dobila je svog najmlađeg redovitog člana, a to je akademik Nikola Basarić, rođen 1975. Dosad je, od 2018., najmlađi redoviti član bio akademik Goran Muić, rođen 1969.

HAZU danas ima pet dopisnih članova koji su dobitnici Nobelove nagrade. To su kemičari Jean-Marie Lehn, John Charles Polany i Robert Huber, fizičar Carlo Rubbia i antropolog Svante Pääbo

Ukupno je u Akademijinu članstvu bilo 20 nobelovaca, a od pokojnih to su bili počasni članovi Lavoslav Ružička, Vladimir Prelog i Linus Pauling te dopisni članovi Ivo Andrić, Czesław Miłosz, Werner Heisenberg, Aage Bohr, Robert Burns Woodward, Dorothy Hodgkin, Ian Tinbergen, Herbert Simon, Jean Dausset, Manfred Eigen, Bernard Lown i Ben Mottelson.

Svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije održat će se u četvrtak 20. lipnja u Knjižnici HAZU.

Pretraživanje