Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Akademik Mislav Ježić sudjelovao na Općoj skupštini Međunarodne paneuropske unije u Parizu

Potpredsjednik Međunarodne paneuropske unije akademik Mislav Ježić sudjelovao je 27. travnja 2024. na Općoj skupštini Međunarodne paneuropske unije održanoj u Parizu. Na Općoj skupštini obrazložio je prijedlog Deklaracije Međunarodne paneuropske unije koja je nakon žive rasprave jednoglasno prihvaćena.

U radu Skupštine sudjelovala su izaslanstva iz 26 zemalja. Predsjednik Alain Terrenoire otvorio je Skupštinu i održao izlaganje o aktualnim geopolitičkim zbivanjima i izazovima za Europu i svijet. Posebice se osvrnuo na rusku agresiju na Ukrajinu i druga ratna žarišta u svijetu.

Glavni tajnik Pavo Barišić podnio je izvješće o radu Međunarodne paneuropske unije i pojedinih organizacija članica. Naglasak je bio na obilježavanju 100. obljetnice najstarijega pokreta za ujedinjenje Europe.U općoj političkoj raspravi predstavnici pojedinih izaslanstava izvijestili su o paneuropskim aktivnostima u svojim zemljama i osvrnuli se na predstojeće europske izbore i politička zbivanja.

Dan ranije održana je u dvorani Narodne skupštine međunarodna konferencija Paneuropske unije Francuske o novim europskim direktivama i novim izazovima za tvrtke. Nakon zasjedanja Opće skupštine organizirano je razgledavanje Narodne skupštine Republike Francuske.

Pretraživanje