Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Izjava HAZU o odgovornom raspolaganju i korištenju poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti je 28. veljače 2024. donijelo Izjavu o odgovornom raspolaganju i korištenju poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj.

Izjava glasi:

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti podsjeća kako je naša obveza prirodnim bogatstvima, napose tlom kao važnim povijesnim naslijeđem, gospodariti na socijalno, gospodarski i okolišno održiv način. Poljoprivredni proizvođači svoju ulogu u uzgoju bilja i stoke i barem zatečenoj razini prerade hrane mogu održati opstajući i poslujući kao cjeloviti poljoprivredni gospodarski subjekti, dakako, ravnopravno s drugim dionicima tržišnog natjecanja.

Stoga pozivamo na povijesnu odgovornost pri donošenju odluka koje trebaju zaštititi interese definirane člankom 52. Ustava Republike Hrvatske, omogućiti poljoprivrednim gospodarskim subjektima nesmetan rad i razvoj, osigurati samodostatnost, sigurnost i pouzdanost opskrbe i vrhunsku kvalitetu hrane za hrvatske potrošače te otvoriti vrata izvozu hrane. Zaštita tih interesa zahtijeva odgovorno raspolaganje i korištenje poljoprivrednim zemljištem. To će neposredno utjecati na toliko potrebnu djelotvornu demografsku i gospodarsku obnovu.

Pretraživanje