Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Akademik Drago Štambuk gostovao na književnom festivalu u Lahoreu

Za vrijeme službenog boravka u Pakistanu hrvatski pjesnik i veleposlanik u Iranu akademik Drago Štambuk sudjelovao je 24. veljače 2024. na Lahore Literary Festivalu, jednom od najcjenjenijih u Aziji, s ranijim sudjelovanjima književnih nobelovaca i glasovitih autora kao što su Orhan Pamuk, Abdulrazak Gurnah, Joe Sacco, Ben Okri, Peter Frankopan, Vikram Seth, Viviana Mazza. Ove godine participirali su, među ostalima, afirmirani autori iz zemlje domaćina i svijeta: Monica Ali, Jose Luis Peixoto, Tariq Alexander Qaiser, Joseph Massad, Katie Hickman, Christoph Peters, H. M. Naqui.

Kao veleposlanik i pjesnik akademik Štambuk je nastupio u modernom Alhamra Art Centru pred stotinjak studenata i ljubitelja poezije, pod naslovom Burning of Memories (Poetry of Resistance from Croatia), uz voditeljsku palicu Shaiste Sonnu Sirajuddin, profesorice engleske književnosti na University of Punjab u Lahoreu. U inspirativnom razgovoru s voditeljicom akademik Štambuk je objasnio kako je njegova poezija otpora zapravo poezija ljubavi prema ugroženoj domovini koju je pisao u Londonu uoči i za vrijeme velikosrpske agresije. Naime, upravo su dvije Štambukove knjige na engleskom bile u žarištu pozornosti: „Language of Dismemberment/Jezik razdjela“ (arapsko-engleski prijevodi;  Supreme Council of Culture, Cairo 2000), „And the Sea is no more/I nema više mora“ (Austin, Buzzard Press, 2011).

Akademik Štambuk je uvodnim slovom objasnio publici zbog čega je i kako postao veleposlanikom, te je naveo da nije tada kao liječnik i znanstvenik u londonskim klinikama izabrao diplomaciju već je diplomacija odabrala njega.

Voditeljica je Štambukovu poeziju nazvala istinitim, vrsnim i važnim svjedočanstvom („jer pjesnici su glasnogovornici istine“). Osobiti je dojam izazvalo autorovo govorenje pjesama u hrvatskom originalu (Dolazak mora k Hrvatima, Uskrsnuće mrtvih kostiju, Paljenje uspomena, Crni val, Nordwind, 1918., Težak, Zefir…). Prema reakcijama publike, snažno je odjeknula pjesma koju je Štambuk napisao 1994. na engleskom „Frozen Rats of Sarajevo/Smrznuti sarajevski štakori“, a objavljena je u londonskim dnevnim novinama „Independent“, netom nakon emitiranja BBC-evog dokumentarca pod nazivom „Serbian Epics/Srpska epika“ iz kojega je bila razvidna okrutnost opsade grada agresorskim ciljanjem Sarajlija s okolnih brda.

Veliki pljesak publike na kraju jednosatnog programa bio je iskaz odobravanja i zahvale hrvatskom pjesniku, a mnogi posjetitelji iskoristili su priliku da se fotografiraju s autorom.

Za boravaka u Lahoreu veleposlanik se sastao s guvernerom Pandžaba Muhammadom Balighom ur Rehmanom, brojnim poslovnim ljudima, a posjetio je i grob pjesnika, filozofa i političara Allama Iqbala, nazvanog „duhovnim ocem“ Pakistana.

Pretraživanje