Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

14. Hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem

 

Program po danima

Programska knjižica

Predsjednik kongresa i predsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu akademik Željko Reiner:

ČETRNAESTI HRVATSKI KONGRES O ATEROSKLEROZI S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM održava se u Zagrebu od 3. do 5. studenog 2023. godine. Na ovom će se kongresu prikazati stanje i stupanj razvitka spoznaja o aterosklerozi i njenim posljedicama u Hrvatskoj, kao i dostignuća na tom području u svijetu. Naime, radi se o bolesti od koje zapravo umire skoro svaki drugi građanin Hrvatske, a njene pogibeljne posljedice – koronarna bolest srca, akutni infarkt miokarda i cerebrovaskularne bolesti već su godinama glavni uzrok smrtnosti u nas. 

Program ovog kongresa sastavljen je od pozvanih predavanja u kojima će domaći i najpoznatiji inozemni stručnjaci iz ovog područja pregledno prikazati aktualne teme u svezi s aterosklerozom, njenom epidemiologijom u nas i u svijetu, patogenezom, čimbenicima rizika, te mogućnostima prevencije, dijagnostike i liječenja. Iskustva i rezultati istraživanja o problematici ateroskleroze domaćih i inozemnih stručnjaka prikazani su također u obliku više postera.  Sažeci svih pozvanih predavanja i prikazanih postera biti će objavljeni na stranici kongresa. 

Budući da je ateroskleroza izrazito interdisciplinarni problem, na kongresu sudjeluju kardiolozi, neurolozi, dijabetolozi, endokrinolozi, kardiokirurzi, radiolozi, nuklearni medicinari, epidemiolozi, patolozi, medicinski biokemičari i liječnici primarne zdravstvene zaštite, odnosno obiteljske medicine.  

Za najbolje postere mladih istraživača, tj. mlađih od 35 godina, predviđene su i vrijedne nagrade koje će dodijeliti Znanstveni odbor kongresa.   

Vjerujem da će svatko pronaći uže područje interesa unutar glavnih tema kongresa te da će svi sudionici imati koristi od izmjene spoznaja, koje će  on omogućiti. Nadam se također da će kongres biti putokaz i poticaj za nove aktivnosti Hrvatskog društva za aterosklerozu na suzbijanju ove bolesti toliko značajne za zdravlje svekolikog pučanstva. Napokon, nadam se da ćete uživati u kulturnim sadržajima Zagreba te društvenom programu što smo ga za Vas pripremili, što će sve, uz znanstveni sadržaj, upotpuniti Vaš dojam o Kongresu.

Pretraživanje