Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Predstavljanje hibridnog broda i otvorenje brodske linije Gruž-Trsteno-Lokrum

 

U okviru projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“, u petak, 25. kolovoza 2023. na velikom mulu Luke Gruž u Dubrovniku, održat će se predstavljanje hibridnog broda ‘Lacroma’ i otvorenje brodske linije Gruž-Trsteno-Lokrum.

Hibridni brod ‘Lacroma’ je izgrađen kao jedna od mnogobrojnih aktivnosti navedenog projekta kojeg je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prijavila 2016. godine u  suradnji s partnerima Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Udrugom DART. Projekt je prijavljen u sklopu Poziva za dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Strukturni projekt je odobren i ugovor je potpisan krajem 2018. godine.

Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 2.427.423,50 EUR (18.289.422,37 HRK), a odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, s kojima su se aktivnosti sufinancirale, iznose 1.450.971,49 EUR (10.932.344,70 HRK).

Arboretum Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Trstenom i JU Rezervat Lokrum će se otvaranjem ove brodske linije povezati tematski i prostorno i to putem uspostave interpretacijskih punktova u povijesnim vrtovima i maslinicima, te će pružiti posjetiteljima mogućnost za edukaciju, upoznavanje s lokalnim proizvodima i novim iskustvima u sklopu inovativne i interaktivne prezentacije prirodne baštine dubrovačkoga kraja.

Glavni cilj projekta je doprinos boljem očuvanju prirodne baštine kroz ulaganja u infrastrukturu i nove sadržaje, povećanje broja posjetitelja te njihove educiranosti o zaštićenim dijelovima prirode Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije te kvalitetna interpretacija povijesnih vrtova Arboretuma HAZU Trsteno i  JU Rezervata Lokrum kroz osmišljavanje edukacija za šest skupina javnosti i radionica za lokalnu zajednicu.

Prometnim povezivanjem Arboretuma i Lokruma hibridnim brodom ‘Lacroma’ uspostavit će se  novi turistički proizvod: Povijesni vrtovi dubrovačkog područja.

Pretraživanje