Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

28. svečanost dodjele godišnjih nagrada Zaklade “Hrvoje Požar” Hrvatskog energetskog društva

U četvrtak 6. srpnja 2023. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je 28. svečanost dodjele godišnjih nagrada Zaklade “Hrvoje Požar” Hrvatskog energetskog društva. Godišnja nagrada dodjeljuje se za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike, inovacije i popularizaciju znanosti te studentima energetskog usmjerenja za izvrstan uspjeh u studiju ili za osobito zapažen diplomski rad. Nagrada nosi ime akademika Hrvoja Požara (1916.–1991.), Akademijinog glavnog tajnika od 1978. do 1991.

Za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike nagrađen je dr.sc. Vladimir Jelavić, za popularizaciju energetike Ivana Belić, za inovacije u području energetike tvrtka Koer d.o.o., za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom i unapređenje kvalitete okoliša vezano uz energetske objekte tvrtka Podravka d.d., za zapažen uspjeh u dosadašnjem studiranju studija energetike i energetskih usmjerenja završne godine preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Blaž Petric te za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike Lorena Vrbanac.

Kako je u uvodnom govoru kazao predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, dodjela nagrada Zaklade „Hrvoje Požar“ u prostoru Hrvatske akademije tradicija je koja postoji od 1995., dok je tajnik Razreda za tehničke znanosti HAZU akademik Ignac Lovrek podsjetio na početke Akademijinog bavljenja pitanjima energetike još od 1896. kada je Nikola Tesla izabran za počasnog člana Akademije. Na svečanosti su govorili i predsjednik Hrvatskog energetskog društva dr.sc. Ivica Toljan te savjetnik predsjednika Republike dr.sc. Julije Domac koji su i uručili nagrade dobitnicima.

Hrvatski energetičar akademik Hrvoje Požar rodio se 5. srpnja 1916. u Kninu. Diplomirao je 1939. na Tehničkom fakultetu u Zagrebu te od 1951. do 1985. predavao na Elektrotehničkom fakultetu. Kao predstojnik Zavoda za visoki napon i energetiku bavio se elektroenergetskim sustavima i izvorima električne energije. Bio je istaknuti stručnjak za elektroenergetiku te je utemeljio Zagrebačku energetsku školu. Zaslužan je za izgradnju mnogih elektrana u Hrvatskoj, kao i  za osnivanje Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu. Bio je glavni urednik Tehničke enciklopedije. Od 1965. bio je izvanredni, a od 1975. redoviti član JAZU te od 1978. do smrti glavni tajnik. Umro je u Zagrebu 30. lipnja 1991.

Pretraživanje