Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

U Zadru održana prva promocija monografije “Glazba povijesnih hrvatskih zemalja u srednjemu vijeku” Hane Breko Kustura

 

 

Fotografije: Željko Karavida, Zadar

U organizaciji Koncertnog ureda Zadar, Odjela za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru i Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, 5. lipnja 2023., u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači održana je prva promocija knjige Hane Breko Kustura posvećene izvorima za litugijsku i svjetovnu glazbu Hrvatske u dugom srednjemu vijeku, objavljene 2022. U izdanju Leykam international.

U programu su sudjelovali doc. dr. sc. Frano Vrančić, muzikologinja doc. dr. sc.Katica Burić Ćenan i doc. dr. sc.Patrick Levačić te sama autorica.

Moderator progama dr. Frano Vrančić je primarno istaknuo važnost prve javne prezentacije ove knjige upravo u Zadru, iz kojega potječe gotovo najveći broj relevantnih izvora za glazbu srednjovjekovne Hrvatske i u kojem se čuva jedini trag svjetovne trubadurske lirike i glazbe iz 14. stoljeća, pohranjen na hrvatskim prostorima.

Poseban obol upravo poznavanju francuske svjetovne lirike i glazbe, na primjeru srednjovjekovnoga virelaia La grant biaute iz 14. stoljeća koji je pronađen prilikom restauracije korskih klupa katedrale Svete Stošije u Zadru 1969., dao je svojim stručnim prikazom doc.dr.sc. Patrik Levačić otkrivši  da je tekstovni predložak zadarskoga virelaia jedini potpuno sačuvani primjerak  ove pjesme koji nas tekstovnim karakteristikama povezuje s područjem srednjovjekovne Pikardije. Izrazio je zadovoljstvo da je autorica Breko Kustura upravo njegovu analizu i tezu o porijeklu tekstovnog predloška najstarijeg primjera hrvatske svjetovne glazbe,  citirala kao temelj jednog cijeloga poglavlja svoje knjige.

Konačno, naopsežniji prilog prezentaciji ove monografije pružila je vrsna zadarska muzikologinja, doc. dr.sc. Katica Burić Ćenan, naglasivši kako je: «Nova knjiga Hane Breko Kustura izuzetan doprinos poznavanju hrvatske medievistike i općenito hrvatskoga identiteta, ali i pokazatelj domaćih znanstvenih kapaciteta i umreženosti u aktualnom svjetskom korpusu istraživača.“

Posebnost je ove promocije u činjenici da je imala tri glazbena broja, od kojih je najveće iznenađenje bila premijerna zadarska (i hrvatska!) izvedba skladbe „Zadarski virelai“ (La grant biaute) iz starofrancuskoga notnog zapisa koji je nađen u Katedrali svete Stošije. Zadarski trubadurski napjev izvela je Klapa Lantina iz Glazbene škole Blagoje Bersa pod vodstvom prof. Nade Smoljan.

Pretraživanje