Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Umro akademik Boris Bućan

U Zagrebu je 18. svibnja 2023. u 77. godini života umro istaknuti hrvatski slikar i grafički dizajner akademik Boris Bućan, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Rodio se 15. ožujka 1947. u Zagrebu gdje je 1967. završio Školu za primijenjenu umjetnost, a 1972. Akademiju likovnih umjetnosti.

Za redovitog člana HAZU izabran je 2006., a od 2000. bio je član suradnik.

Još za vrijeme studija počeo se intenzivno baviti grafičkim oblikovanjem i privukao pažnju plakatima za Galeriju studenskog centra i Dramsko kazalište Gavella. U grafičkom oblikovanju, posebno plakatima velikih dimenzija, bio je vezan uz pop-art i konceptualizam i uspješno anticipirao neke značajke postmodernizma. U tom duhu je 1982. stvorio plakat za izvedbu baleta Igora Stravinskog Žar ptica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu koji je stekao svjetsku slavu.

Bio je jedan od najuspješnijih hrvatskih slikara. Od 1984. zabilježio je više od 20 vrhunskih međunarodnih nagrada i priznanja (mnoga od toga su Grand Prix), a svjetski čuveni Victoria & Albert Museum iz Londona u svom jedinstvenom pregledu najuspješnijih plakata 20. stoljeća dodijelio mu je naslovnu stranu u svom reprezentativnom katalogu.

Bućanovi radovi danas se nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima i galerijama (New York, München, Essen, Melbourne). Na Venecijanskom bijenalu 1984. predstavljao je tadašnju Jugoslaviju serijom plakata velikog formata za HNK u Splitu, 1989. sudjeluje na Bijenalu u Sao Paulu, a 1992. na Trijenalu u Milanu.

Akademik Bućan izlagao je na više od 70 samostalnih izložbi (Ljubljana, Edinburgh, Venecija, Sarajevo, Šangaj, Ankara, Zagreb, Melbourne, New Jersey, Kopenhagen, Adelaide, Jeruzalem, Dordrecht, Wiesbaden, Berlin, Osijek, Našice, Rijeka), te sudjelovao na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog dizajnerskog društva 2006. Od 2020. tri plakata akademika Borisa Bućana nalaze se u stalnom postavu Muzeja moderne umjetnosti (MoMa) u New Yorku.

Ispraćaj akademika Borisa Bućana obavljen je u obiteljskom krugu 24. svibnja 2023.

Pretraživanje